Defiatory – Apokalyps

Met zacht opbouwende gitaartonen opent de Zweedse band Defiatory haar derde langspeler, Apokalyps genaamd. Vorige release, Hades Rising uit 2018, is aan mij voorbij gegaan terwijl het debuut Extinct uit 2016 ondanks een goede review dusdanig weinig indruk heeft achtergelaten dat ik er zojuist pas achter kwam dat ik dat album gerecenseerd had hier op Zware Metalen.

Luisterend naar Apokalyps snap ik niet direct waarom de band zo weinig indruk heeft achtergelaten bij mij. Het nummer Only War, tweede nummer van dit album, zou namelijk zo een track van het laatste Testament album kunnen zijn. De riffs en melodieën komen vrijwel overeen met elkaar. Het is dat de zang veel rauwer klinkt bij de Zweden maar anders zou ik twijfelen of ik wel het goede album aan had staan. Liefhebbers van de Bay Area-giganten doen er dan ook goed aan dit Defiatory eens een luisterbeurt te geven. Ze zullen niet teleurgesteld zijn, want er staan meer van dergelijke nummers op dit album. Ook als je van wat steviger werk als bijvoorbeeld Vader houdt, raad ik je aan dit Apokalyps een luisterbeurt te geven. Soms knallen de drums op dit album namelijk je oren binnen als bij bijvoorbeeld de eerder genoemde Poolse deathmetalmachine het geval is.

Aan genoemde namen kun je al wel zien dat Apokalyps zich duidelijk heeft laten beïnvloeden door enkele van de grotere namen. Het resultaat is een album dat weliswaar vol staat met thrash zoals we die al veel vaker gehoord hebben, maar de Zweden hebben hier wel een stevig randje aan weten toe te voegen. Enig minpuntje dat ik zou kunnen melden is dat ondanks de lekkere composities er niet een nummer op dit album staat dat blijft hangen. Mocht ik over een aantal jaren weer een album van Defiatory beluisteren verbaas ik mezelf misschien wel nogmaals als ik erachter kom dat ik dit album al ken en nog goed vond ook.

Score:

80/100

Label:

Black Lion Records, 2022

Tracklisting:

 1. Apokalyps
 2. Only War
 3. Belligerent and Hostile
 4. Into the Unknown
 5. No Place to Hide
 6. Knives
 7. Let Them Burn
 8. Assassinate
 9. Counting Bones

Line-up:

 • Martin Runnzell – Zang
 • Ludvig Johansson – Gitaar
 • Viggo Svanberg – Gitaar
 • Patrik Wall – Bas
 • Jon Skäre – Drums

Links: