Dee Snider – Leave A Scar

De legendarische zinnen “We’re Not Gonna Take It” en “I Wanna Rock” kennen de rockers en metalheads ongetwijfeld. Uiteraard heb ik het over Twisted Sister. Na de onfortuinlijke dood van drummer A.J. Pero in 2015, besloot Twisted Sister in 2016 te stoppen. Frontman Dee Snider ging door als solo-act en heeft sindsdien al twee bangers van albums uitgebracht, waaronder het door Zware Metalen goed ontvangen For The Love Of Metal in 2018. Anno 2021 is album nummer drie aan de beurt: Leave A Scar. Tijd voor een potje heavy f*cking metal!

Hoe toepasselijk is het dat de opener van de plaat met de track I Gotta Rock (Again), begint. Inhoudelijk is dit echter heel andere koek. Stevige metalriffs op de gitaren, een flinke uithaal van Dee aan het begin en heerlijk groovende drums. ‘Heavy metal to the bone’ is het zeker en we horen hier een doorgewinterde artiest aan het werk. Catchy melodieën en eenvoudig te volgen teksten voeren de boventoon en dat is goed. De solo’s (en met name de technische kwaliteit) doen mij denken aan de goede, oude Judas Priest-gitaristen en dat complimenteert de muziek geweldig.

Beuken en headbangen doen we met All Or Nothing More: een energieke track met opnieuw genoeg pakkende momentjes. En hoor ik nou Hatebreed-frontman Jamey Jasta meeschreeuwen op de achtergrond? Down But Never Out doet eenzelfde energieke geweld aan met zelfs wat Slayer-achtige riffs hier en daar. Nog meer bruut metalgeweld treft de luisteraar in Time To Choose (waar George “Corpsegrinder” Fisher van Cannibal Corpse ook te horen is!) en in The Reckoning.

Old school zijn de tracks Before I Go, Silent Battles en S.H.E., maar niet zonder het een eigentijds jasje te geven. In Open Seasons is Dee klaarblijkelijk boos op iemand, maar dat mag wel, hoor. Waar het eventjes lijkt dat Crying For Your Life de ballad gaat worden op het album (mooi niet, dus!), blijkt het de hekkensluiter, Stand, te zijn die deze plaats inneemt. Een gewaagde stap om daarmee de plaat te sluiten.

De producer die al dit geweld tot leven heeft gebracht is niemand minder dan Hatebreed-frontman, Jamey Jasta. Hij was ook medeverantwoordelijk voor de eerdere soloalbums van Dee. Dit heeft hij samen met co-producer (en tevens de drummer) Nick Bellmore gedaan. Wat een heerlijke mix hebben de mannen neergezet! Erg clean (maar niet klinisch), een keurige balans van alle instrumenten met de accenten op de juiste momenten en een zeer goed klinkende mastering. Zeker een dik compliment waard.

Tja, Dee Snider… de man zelf behoeft geen verdere introductie. Zijn solowerk daarentegen wel: heerlijk beukende heavy metal met hier en daar een vleugje old school mentaliteit. Hoewel het niet gelijk uniek of volledig origineel klinkt, is het keer op keer solide werk wat de beste man levert. Met het nieuwe album, Leave A Scar, is dit niet anders. De luisteraar krijgt een fijne plaat voorgeschoteld en ik raad het dan ook iedereen aan om hem aan te slingeren en te genieten. ‘Heavy metal never dies!’

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. I Gotta Rock (Again)
 2. All or Nothing More
 3. Down but Never Out
 4. Before I Go
 5. Open Season
 6. Silent Battles
 7. Crying for Your Life
 8. In for the Kill
 9. Time To Choose
 10. H.E.
 11. The Reckoning
 12. Stand

Line-up:

 • Dee Snider – Zang
 • Charlie Bellmore – Gitaar, zang
 • Nick Petrino – Gitaar, zang
 • Russell Pzütto – Basgitaar, zang
 • Nick Bellmore – Drums

Links: