Dee Dammers – Bubbly Joyride To Utopia

Bubbly Joyride To Utopia is de naam van de debuutplaat van de Duitse Dee Dammers. Het lijkt me duidelijk waar dit heen gaat, afgaand op de albumtitel. Bij de band U.D.O. is de beste man gitarist van dienst. Vocalist Udo Dirkschneider alias de zingende drilboor, is niet uitgenodigd op dit feest. Deze uitgave doet het zonder vocalisten. Dee Dammers gaat het alleen doen met zijn gitaar, wel met de hulp van een aantal andere muzikanten natuurlijk.

Volgens de beste man zelf neemt hij je op dit album mee naar een fantasiewereld. Wat die fantasiewereld inhoudt mag de luisteraar blijkbaar zelf invullen. Instrumentale gitaarmuziek vol harmonieën, die klinkt als een suikerspin die zachtjes door een lucht van roze wolkjes en regenbogen waait, tussen de vrolijk lachende eenhoorns en elfjes. Het is muziek die prima in een of ander oud spelletje zoals Jazz Jackrabbit kan zitten. Met metal heeft het natuurlijk niet heel veel te maken. Het is eerder funk met af en toe wat shredgeweld. Een plaatje dat gretig ‘aftrek’ zal vinden bij liefhebbers van keiharde gitaarporno. Gitaarspelen is namelijk geen zwakke kant van deze heer.

De gitaar staat afgestemd op standje ‘extra weelderig’. De vrolijke gitaarriedels worden afgewisseld met een horrorintermezzo als Worst Nightmare en een check-in op Floor 13. De harmonieuze riffs doen wat Japans aan, als je er toch een culturele sticker op moet plakken. Neon verlichting aan, je roze konijnenpak aan en huppelend over de overloop balanceren als een kikker. Daar moet je ongeveer aan denken bij het luisteren van deze plaat. Of dat ook in Japan gebruikelijk is dat weet ik niet. Het is pure gitaarkrachtpatserij die op een bijna kinderlijke wijze fluweelzacht voorbij waait. Ondanks het buitengewoon technische gitaarspel geeft Dee Dammers nergens het gevoel dat hij erop uit is om je te overweldigen met zijn ego. Het doet denken aan een bescheiden variant van de eveneens getalenteerde Jason Kui. Geen eindeloze, volgeschreven notenbalkjes hier à la Yngwie Malmsteen. Dee Dammers is naast virtuoos gitarist ook een echte songwriter.

Leuke plaat, dat zeker, maar je moet wel een beetje vrolijkheid in je bakkes hebben om dit te kunnen waarderen. Bubbly Joyride To Utopia is speels, kinderlijk en een beetje suf, maar bomvol kwaliteit en vrolijke deuntjes. Gitaarmasturbatie, gitaarwank, geef het een naam. De liefhebber van het genre, met een voorliefde voor de kleur roze, weet dat de rits weer open mag. En dan heb ik het natuurlijk over de rits van de gitaartas.

Score:

77/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Prologue: The Great Unknown
 2. Bubbly Joyride To Utopia
 3. Last Day In Paradise
 4. Deal With The Devil
 5. Carnival Of Souls
 6. Floor 13
 7. The Hotel Diabolo
 8. Worst Nightmare
 9. Cursed
 10. Just Wanna Play
 11. Otherworldly
 12. Excuse Me, It’s Urgent
 13. Epilogue: Exit

Line-up:

 • Dee Dammers – Gitaar
 • Robert Söhngen – Drums
 • Leon Dombrowski – Basgitaar
 • Phil Schwerhoff – Piano
 • Melissa Tendick – Viool

Link: