Deathwhite – Grey Everlasting

Deathwhite is een darkmetalcollectief afkomstig uit Pittsburgh, Pennsylvania, Amerika. Een collectief dat er in het jaar 2018 voor zorgde dat ze met hun release For A Black Tomorrow en met Grave Image in 2020, helemaal bovenaan mijn jaarlijst stonden. Dit nieuwe album, dat de vrolijke titel Grey Everlasting op zich gedrukt kreeg, wordt net als de twee vorige album’s door Season Of Mist uitgebracht. Ik verklap je nu al, de heren flikken het dit keer opnieuw. Wat? Tja, eerste plaats in de jaarlijst natuurlijk.

Ook nu weer komt de magnifieke cover-art van de hand van Jérôme Comentale en is alles geluidstechnisch in de handen gelegd van Art Paiz – Mana Recordings (voor het vocale gedeelte) en Shane Mayer – Cerebral Audio Productions (voor het muzikale stuk). Dan Swanö deed dan weer de mastering. Verder lijkt er evenmin iets veranderd te zijn aan de line-up van onbekenden. Voor wie Deathwhite niet kent, denk muzikaal aan Katatonia opgemixt met Swallow The Sun, het eindresultaat is echter wonderbaarlijk. Op deze plaat, in vergelijking met de voorgaande, is er wel meer plaats voor keyboardspel maar ook voor een arsenaal aan heerlijke solo’s.

Een plaat vol meesterlijke nummers. Ik haal de parels der parels er voor jullie even uit. Met Earthtomb maakten we al kennis middels de video. Vervolgens denk ik dat White Sleep gemakkelijk kan concurreren voor beste Deathwhitenummer, met andere diamanten als Poisoned (For A Black Tomorrow) en Further From Salvation (Grave Image). De reden hiertoe is de blastpartij in het begin van het nummer en het erg pertinente refrein. Vergeet je niet de verdiepen in de erg afwisselende drumpartijen.

Eveneens is Immemorial met zijn beresterke intro een onvergetelijk nummer geworden. Luister naar die discussie tussen de drum, de smerig afgestelde bas en die melancholische vocalen. Iets wat de band nog een herhaalt in bijzonder sterke Blood And Ruin. En dan zwijg ik nog over het sublieme Formless of het in het donker, dreunende en rollende So We Forget.

Onthoud, vanuit het niets kom je terecht op de Aarde. De Aarde die ook je graf omsluit. Over dit feit moet je niet lang nadenken, evenmin zal je hier later grote herinneringen aan overhouden. Let wel, blijf stil op de achtergrond maar kom plots naar voren vanuit het omhullende grijs. Dan zie je een wit licht en overmant je de slaap. Gauw voel je je vormloos en lijk je niet te beseffen dat de wereld rond je voorzien is van ruine’s die besmeurd werden met het bloed van jezelf en je geliefden. Alles en iedereen lijkt uit één gevallen te zijn.

Opnieuw plaat van het jaar dit Grey Everlasting van Amerikaanse darkmetalcollectief, Deathwhite. Geen 100? Nee, waarom? Misschien is de productie ditmaal minder indrukkenwekkend dan op de vorige platen.

Score:

99/100

Label:

Season Of Mist, 2022

Tracklisting:

 1. Nihil
 2. Earthtomb
 3. No Thought Or Memory
 4. Quietly, Suddenly
 5. Grey Everlasting
 6. White Sleep
 7. Immemorial
 8. Formless
 9. So We Forget
 10. Blood And Ruin
 11. Asunder

Line-up:

 • Onbekend

Links: