Deathstars – Everything Destroys You

De Zweden van Deathstars kloppen aan de deur met hun vijfde album. Everything Destroys You is de weinig hoopvolle boodschap die de band brengt. Het duurde negen godverdomse jaren voordat de band eindelijk nieuw materiaal op schijf had staan. Volgens de band is het daardoor een zeer gevarieerd album geworden maar ook een dat tot de kern komt.

Als groot liefhebber van alle albums met uitzondering van het vrij vergeetbare Night Electric Night ben ik er klaar voor. De gothic kleren kunnen weer uit de kast, de boodschap voor de kapper is: ‘doe maar een kapseltje’ en muzikaal hoeft het enkel catchy en overgeproduceerd te zijn. De industrial van Deathstars, die de band zelf deathglam noemt, is zo cliché als mogelijk. Maar voordat ik mij verlies in het ophemelen van oud werk neem ik u even mee in het nieuwe album.

Everything Destroys You start met This Is. Het is een iets teveel doordachte rocksong. Het bevat alle elementen die je verwacht. Een eindeloze herhaling van teksten, cheesy keyboards en een fill op de snaredrum. Het refrein overtuigt net niet voldoende. Er zit net te weinig groove of boosheid in. Het is rechtdoorzee, maar net verkeerd in elkaar geplakt. Midnight Party daarentegen is een klassieke Deathstars-song. Een track die prima op Night Electric Night had kunnen staan, al is het maar vanwege de naam. De titeltrack redt het niet helemaal. Het refrein is als een ballad en een ontknoping is het niet te noemen. Het drumwerk is voorzichtig, volgzaam, schools en saai. Waar is de bezieling? Het klinkt alsof het is gedrumd met jazzdrumsticks, kom op! Marcus ‘Nitro’ Johannson is echt een goede drummer, maar is deze band op zijn lijf geschreven? Ik vind hem veel te technisch, keurig en bescheiden voor Deathstars. De opvolgende tracks zijn onderhoudend en goed uitgevoerd, maar missen uitbundigheid.

De track die ik wel erg sterk vind is Angel of Fortune and Crime. Eindelijk een track die weer duidelijk maakt dat je toch niet naar het voorprogramma van Deathstars aan het luisteren bent. Het intro is veelbelovend en mysterieus. De drums zijn wederom een beetje saai, maar de vocalen hebben dit keer echt wat te vertellen. De ritmische riff botst er dik op, en de baslijn is echt om je vingers bij af te likken. De bassdrums krijgen ook de boost die ze verdienen. Dit is Deathstars.

Everything Destroys You is een album dat moet groeien. De eerste keer luisteren was ik teleurgesteld dat er zo weinig krachtige hooks op stonden. Het album klonk een stuk minder stoer, verwend en kitscherig dan bij Deathstars gebruikelijk is. Jammer! Na meerdere luisterbeurten vind ik het album beter geworden, maar nog steeds is het geen hoogvlieger. Mijns inziens komt dat door een te breed spectrum aan songs, te poppy tracks en te weinig venijn. De coherentie en spontaniteit blijven ook al achter op Everything Destroys You. Soms is het bijna een soort EP. Voor mij is vooral het drumwerk op deze plaat een dealbreaker. Niet omdat het niet goed is, maar omdat het niet stellend genoeg is. Deathstars heeft drums nodig die de richting bepalen en de leiding nemen. Ik vind het niet het sterkste werk dat de band heeft gemaakt. Luistertips (ze zijn het waard!): Midnight Party, Angel of Fortune and Crime.

Score:

70/100

Label:

Nuclear Blast, 2023

Tracklisting:

 1. This Is
 2. Midnight Party
 3. Anti All
 4. Everything Destroys You
 5. Between Volumes and Voids
 6. An Atomic Prayer
 7. Blood for Miles
 8. The Churches of Oil
 9. The Infrahuman Masterpiece
 10. Angel of Fortune and Crime

Line-up:

 • Nightmare Industries – Gitaar
 • Whiplasher Bernadotte – Vocalen
 • Skinny Disco – Basgitaar
 • Cat Casino – Gitaar
 • Nitro – Drums

Links: