Deathcode Society – Unlightenment

De Franse school! Altijd interessant om daar wat verder in te duiken. De Franse blackmetalschool kent heel wat leerlingen en leraren. Er zijn zo een tiental bands die erg goed zijn, misschien zelfs meer want elke keer ontdek je wel weer nieuwe bands die vanop de achterste rij van de klas zachtjes naar voren schuiven. Een van de leerlingen/leraren die ik al een poosje volg in die Franse school is de ultragetalenteerde vocalist Hreidmarr, voorheen actief in Anorexia Nervosa nu nog in het machtige Bâ’a. Hij is echter ook sinds 2011/2013 actief in de Parijse blackmetalband Glaciation. In die band vinden we Arhnwald en Grégoire terug en laten nu net deze twee heren ook deel uitmaken van Deathcode Society, een band uit de regio Annecy. Eschatonizer bleek het eerste volwaardige album in 2015 te zijn. Dit Unlightenment is album nummer twee dat dus acht jaar later via Osmose Productions uitkomt. Een label dat ook al sinds 1991 iedereen tracht te vergiftigen met extreem metalgeweld. De teksten lijken behoorlijk surrealistisch gefundeerd te zijn, twee van hen zijn zelf gebaseerd op poëtisch werk van Andrew Joron en René Daumal.

Arghh, die Franse school! Al vanaf de eerste seconde word je omvergeblazen door een bijtende collectie melodische riffs die aan een hoog tempo worden aangeleverd. Het voelt brutaal toch tegelijk episch aan. Grégoire legt er meteen stevig de pees op maar vergeet alvast niet de nodige finesse en fijnmazigheid in zijn spel te steken. Zoals zo vaak komen er naast schuurpapieren scream’s ook voorzichtig wat cleane zangpartijen voorbij waaien veelal als ondersteuning van de agressieve partijen. De magistrale opener, Scolopendra, heeft zowel Franse, Zweedse als Griekse karakteristieken in zich. Denk dan aan een mix van Glaciation, Sünhopfer, Dissection, Sacramentum opgemengd met het symfonische karakter van een Septicflesh.

Luister je naar de baspartijen dan zijn ze volgens mij even complex als deze op de laatste platen van het Australische Ne Obliviscaris. Daar zijn ze van de hand van de heer Garattoni, hier van Nicolas. Jammerlijk, en ik schrijf het wel vaker, klinken ze net wat te dof. Nochtans te begrijpen en als je luistert naar het geheel. Er moet immers afdoende ruimte gemaakt worden voor de gelaagde keyboards, de avontuurlijke cleane partijen en de rest waarover ik al sprak. Neem even het nummer Shards of Scales onder de loep en je begrijpt perfect wat ik bedoel.

Als je een aantal nummers hebt weten voorbijflitsen zou het zo wel eens kunnen gebeuren dat het je allemaal wat te veel, te complex wordt. Geen erg, de heren blijken in staat nu en dan, al is het maar kort, wat eenvoudiger riffwerk tussen de complexiteit te breien. Denk dan aan een nummer als La Nuée. Het eerste nummer dat op dit magistrale album in het Frans wordt gebracht. En laat dat misschien het enige minpunt zijn. Misschien kiezen de heren op een volgend album er gewoon beter voor alles lekker in het Frans te doen. Dat geeft nog meer diepgang aan het geheel.

Unlightenment van het Franse Deathcode Society is een ongelooflijk indrukwekkend melodisch, symfonisch blackmetalgebeuren dat in geen enkele collectie mag ontbreken. Dit album toont maar weer eens aan dat het gros wat vanuit de Franse school wordt aangeleverd van bijzonder hoog niveau is.

Score:

90/100

Label:

Osmose Productions, 2023

Tracklisting:

 1. Scolopendra
 2. Shards
 3. La Nuée
 4. Scales
 5. Mazed Interior
 6. À La Néante
 7. Narcosis

Line-up:

 • Nicolas – Bas
 • Grégoire – Drum
 • David  – Gitaar
 • Ahrnwald – Zang, keyboard
 • Michael – Gitaar

Links: