Origin – Abiogenesis: A Coming Into Existence

Bij abiogenese ontstaat er leven uit dode materie. De dode materie waaruit Origin ontstond, is nog nooit eerder uitgebracht. Tot nu. Voor het gemak krijg je er ook de allereerste wel uitgebrachte materie, de ep A Coming Into Existence, bij. Want daaruit is uiteindelijk de grootmeester van de technische death metal, zoals we Origin vandaan kennen, ontstaan. De origine van de origine, origineel toch?

Het interessantste zijn natuurlijk die acht onuitgebrachte tracks. Die dateren van Necrotomy, waar gitarist Paul Ryan en oorspronkelijk Origin-zanger Mark Manning deel van uitmaakten. Zoals te verwachten viel, zijn die in hoofdzaak brutaal, al schieten er toch al enkele flitsende notenspinsels tussendoor. Indrukwekkend zijn de tandartsboorsnelle waanzinsvlagen als Autopsied Alive. Daar voel je het tempo als het ware het gezicht van je schedel schellen. Infestation trekt er dan weer eerst je wervelkolom met zenuwbanen en al uit, om die vervolgens in één vloeiende beweging tegen een veertigjarige beukenboom uit te slammen.

Daarna komt de remastering van de ep en die klinkt opeens brutaler dan we ons herinneren. Van het hoogtechnologische Origin was hier nog geen sprake. Het gaat hier over een afrossende bruutheid waar Dying Fetus en Devourment elkaar zo verrot voor zouden slaan als Delfine Persoon dat deed met Katie Taylor. Alleen zijn ze enorm poliritmisch en daardoor nóg agressiever, een ingrediënt dat ook in de Guttural Secrete-saus zit. Als dat allemaal in dode materie zit, mogen de mortuaria zich aan drukke dagen verwachten.

Label:

Agonia Records 2019

Tracklisting:

 1. Insanity
 2. Mauled
 3. Autopsied Alive
 4. Spastic Regurgitation
 5. Bleed As Me
 6. Mind Asylum
 7. Infestation
 8. Murderer
 9. Lethal Manipulation: The Bonecrusher Chronicles
 10. Sociocide
 11. Manimal Instincts
 12. Inner Reflections: The Pain From Within

Line-up:

 • Mark Manning – Zang
 • Paul Ryan – Gitaar, zang, drums
 • Jeremy Turner – Gitaar, zang op A Coming Into Existence
 • Clint Appelhanz – Basgitaar op A Coming Into Existence
 • George Fluke – Drums op A Coming Into Existence

Links: