Omnium Gatherum – The Burning Cold

Album nummer acht van Omnium Gatherum. De band bestaat sinds 1996, ikzelf kwam er mee in aanraking in 2002, met de EP Steal The Light. Meteen was mij duidelijk dat dit een grootheid zou worden op het vlak van (Finse) melodeath. Sindsdien veranderden ze van zanger, een paar keer van drummer, bassist, keyboardspeler … enkel Markus Vanhala is nog stichtend lid. Sinds het laatste album zit er weer een nieuwe drummer aan het stel, nu is het de beurt aan Tuomo Latvala (Demigod, Torture Killer). Veel maakt het niet uit, behalve de jammerlijke misstap genaamd Years in Waste uit 2007 (toen ze eenmalig kwamen piepen bij Nuclear Blast) brachten de Finnen niets dan kwaliteitsmelodeath uit. Telkens 80-85 punten, met enkele 85-90 quoteringen. De vraag was ook nu weer of het categorie A of B zou worden.


The Burning Cold steekt na een fijne intro van wal met een enig mooi melodisch gestemd nummer genaamd Gods Go First. Brutaal, vlot en vlijtig vingerwerk aan alle instrumenten en een de herkenbare diepe Johan Hegg vocalen van Jukka Pelkonen. Tijdens Rest in Your Heart krijg je knuffelgitaren en warme melodeath, waarna het opnieuw losbarst tijdens Over The Battlefield. Er wordt steeds vaker afgewisseld tussen technische death met power & doom metal enerzijds (Mors Principium Est) en symfonische meloblackdeath à la Imperanon/Eternal Tears of Sorrow/Wolfheart anderzijds, waardoor het contrast weer iets groter wordt tussen intieme melodoomdeath en extraverte melodeath. Ik ga vooral voor die laatste categorie op dit album, aangezien het tegenwoordig al catchy genoeg klinkt en we al voldoende melig “coren” op de zogenaamde deathmolen liggen hebben. Gods Go First, Over the Battlefield, de hymne Be the Sky en de stevig doorbeukende nummers Driven by Conflict en Planet Scale zijn dan ook mijn favorieten.


Geen echte grote uitschieters op deze nieuwe plaat, maar ook weinig vullers. Oerdegelijk werk weer van Omnium Gatherum, met een paar kleine verrassinkjes links en rechts, maar vooral deugddoende betrouwbaarheid. Ondergewaardeerd tot en met, waarschijnlijk omdat ze te zacht zijn voor de At The Gates-aanhangers, te mannelijk voor de Arch Enemy-fans en te hard voor de de mainstage op Graspop. Neemt niet weg dat Century Media Records ze nog steeds in huis houdt, ondanks de beperkte bekendheid. Dat wil wel iets zeggen. Niet hun beste overigens, dit The Burning Cold, ik blijf toch wijzen richting New World Shadows en The Redshift.

Score:

83/100

Label:

Century Media, 2018

Tracklisting:

 1. The Burning
 2. Gods Go First
 3. Refining Fire
 4. Rest in Your Heart
 5. Over the Battlefield
 6. The Fearless Entity
 7. Be the Sky
 8. Driven by Conflict
 9. The Frontline
 10. Planet Scale
 11. Cold

Line-up:

 • Markus Vanhala – Gitaar
 • Aapo Koivisto – Keyboards
 • Jukka Pelkonen – Keel
 • Joonas Koto – Gitaar
 • Erkki Silvennoinen – Bas
 • Tuomo Latvala – Drums

Links: