Dead Head – Shadow Soul

Als je in het echte leven 35 jaar wordt, is dat niet oud. Maar als je als band in de scene die leeftijd bereikt, hoor je bij de oudgedienden. Dead Head bereikt die leeftijd en viert dat met de fans op de enige juiste manier: met nieuwe muziek. Shadow Soul is een EP en daarop staan maar liefst acht nieuwe nummers. Geheel in de thrashtraditie worden die er in dik 27 minuten doorheen gejast en geloof mij maar: de thrash is goed aan!

Vanaf de eerste tonen van Litany Of The Weak wordt duidelijk dat deze band nog lang niet over het hoogtepunt heen is. Sterker nog, het klinkt erg fris, spontaan maar toch rete-brutaal. Als de thrash op een dergelijke manier wordt gebracht, dan kan het niet anders dan dat er een stel veteranen aan het werk is. Dat Dead Head al drie-en-een-half decennia meegaat, is aan de muziek (en vooral het stemgeluid van Ralph de Boer) in positieve zin te horen.

Het geluid op Shadow Soul is werkelijk subliem. Je hoort alle individuele instrumenten prima en daar overheen ligt dan de krijs van De Boer. Het geheel klinkt organisch en toch erg krachtig. Over de composities is goed nagedacht en er wordt mooi gebruikgemaakt van stop-and-go momenten. Dat geldt zeker voor het al eerder aangehaalde openingsnummer maar het werkt ook in Opulent Disruption. Dat het niet altijd even strak klinkt (het intro van Serpents Of Fame), heeft zijn charme. De solo’s zijn nog altijd geïnspireerd op Slayer maar passen inmiddels zo bij de muziek dat het vertrouwd voelt. Ook op dit gebied valt er genoeg te genieten.

Laten we Dead Head bij dezen feliciteren met het bereiken van deze respectabele leeftijd en dat laten zien door deze EP massaal aan te schaffen (het ding komt op vinyl in meerdere kleuren uit) en de band live te gaan zien. Het is te hopen dat er een aantal nummers van deze EP op de setlist terecht komt. Trouwens… Kwam er vorig jaar niet ook een cd uit met het woord “Shadow” in de titel? Snel samen op tour dus!

Label:

Hammerheart Records, 2024

Tracklisting:

 1. Litany Of The Weak
 2. Serpents Of Fame
 3. Caverns Of Fate
 4. Defiance
 5. The Age Of Hype
 6. The Run
 7. Opulent Disruption
 8. Dark Emptiness

Line-up:

 • Ralph de Boer – Zang, basgitaar
 • Ronnie van der Wey – Gitaar
 • Robbie Woning – Gitaar
 • Hans Spijker – Drums

Links: