Dead Heat – Endless Torment

Thrashers opgelet! Dead Heat is terug van nooit weggeweest en gaat met zijn nieuwe EP Endless Torment weer de nodige stof doen opwaaien. Het Californisch viertal begon in 2016 met herrie maken, bracht reeds twee albums uit via het hardcore label Triple-B Records en het is slechts wachten tot een groter publiek de band in zijn armen zal sluiten. Dit schijfje met daarop vijf akelig vette nummers is wederom het bewijs dat deze cross-over formatie veel meer krediet verdient dan men krijgt. Niet zozeer omdat de muziek nieuwe of wereldschokkende elementen bevat, maar wel omdat dit een regelrechte ode is aan de oude school en de uitvoering van de muziek er een is om je vingers bij af te likken. Aan mij de schone taak om jullie daarvan ‘op papier’ te overtuigen.

Plaats Dead Heat gerust in het straatje van Municipal Waste en D.R.I.. Bands die een solide brug slaan tussen hardcore en thrash metal, waarbij in dit specifieke geval de wijzer meer richting hardcore uitslaat en een iets modernere twist bevat. Toch staat Endless Torment vol met vurige en thrashende gitaarriffs die niet hadden misstaan op een gemiddeld Metallica- of Slayer-album. Luister maar eens naar de melodische riffwerk waarmee de beuker Smite Thee begint en daarna mee doorpakt, of de vette knipoog richting For Whom The Bell Tolls tijdens de start van Eyes Of The Rea. Het zaakje mag gerust ruiken, zolang het maar niet stinkt. Daar slaagt Dead Heat met songs van dit massief kaliber zeker in. Ook met de energie zit het wel snor: het tempo ligt haast continu op standje ‘te hoge bloeddruk’ en de enige reden dat het wellicht even kan zakken, zijn de vette breaks die je onder andere hoort op het eind van het afwisselende titelnummer en tijdens het Mindwar-achtige Hard Reset. Als je je nog afvroeg waarom deze band op een hardcore label zit, is dat vraagteken bij dezen ook verdwenen.

De geluidsproductie is met name als alle muzikanten tegelijk zijn te horen iets te schel, maar tegelijkertijd past het wel bij de DIY (Do It Yourself)-aanpak van Dead Heat. In dat opzicht is de hoes van deze EP alleszeggend. Behoorlijk gewaagd ook omdat de gemiddelde metalhead geheid een verwachting zal creëren bij het aanzien, maar na één luisterronde zullen negen van de tien metaalhoofden -met inmiddels een neckbrace van al het headbangen- beamen dat Dead Heat dit met gemak ook inlost. Een schijfje dat je in een kwartier compleet uit je kisten wegblaast. Gewoon die stinkstampers weer aan trekken en de rit opnieuw aangaan is mijn advies. Ik verplicht iedere thrasher om Endless Torment minimaal één keer te beluisteren. Je zult absoluut niet teleurgesteld zijn. Welk metalfestival boekt deze band volgend jaar? Wij staan vooraan!

Label:

Triple-B Records / Tankcrimes Records, 2023

Tracklisting:

  1. Endless Torment
  2. Smite Thee
  3. Eyes Of The Rea
  4. Tears Of The Wolf
  5. Hard Reset

Line-up:

  • Chris – Vocalen
  • Justin – Gitaar
  • Vince – Basgitaar
  • Yogle – Drums

Links: