Dauþuz – MONVMENTVM

Mijnwerkersblackmetal, dat klinkt eigenaardig… Maar zo interpreteer ik toch de biografie. Deze Duitsers van Dauþuz zijn blijkbaar gekend in deze stijl, want de laatste plaat is al de derde in de rij na In Finster Teufe (2016) en Die Grubenmähre (2017). Voor mij is hij een nobele onbekende, dus ga ik er eens goed voor zitten. Zelf woon ik in een oude mijnwerkersregio en kan ik me toch maar moeilijk voorstellen dat voor de sluiting van de grote steenkoolmijnen, hier ondergronds naar black metal werd geluisterd. Grapje natuurlijk. Nu, heel het mijngebeuren is toch wel een boeiend thema. In de regio hier heeft dit toch voor heel wat verschuivingen gezorgd. Dit zou mij echter te ver van de essentie laten wegdrijven om hierover door te bomen. Terug de grond onder en de plaat beluisteren dus.

Heel toepasselijk opent het album met het nummer Schwarzes Wasser, misschien wel een verwijzing naar het zwarte water wat van de mijnwerkers af drupte na een douchebeurt. Je krijgt eenvoudige, melodieuze black metal voorgeschoteld. Sober gespeeld, zonder veel toeters of bellen. Veelal hoge screams en nu en dan een voorzichtige cleane lijn. Op Der Bergschmied loopt er een heerlijke leadlijn door het nummer, lekker episch! De eerste lijnen op Hornstein zijn dan weer akoestisch (heel in de verte hoor ik Metallica’s Nothing Else Matters) en worden ondersteund door de eerder vermelde cleane zang. Maar goed dat het tempo weer de lucht in gaat op Knochengrube en dat Hornstein maar een kort akoestisch interludium blijkt te zijn, net als Kupferglanz en Himmelseisen trouwens. Verder rijdt het mijnwerkerskarretje rustig de plaat uit en moet ik vertellen dat er eigenlijk niet veel soeps op deze plaat gebeurt. De band houdt het beste wel tot het laatste, met name Maena Dauþuz en Monvmentvm. Van deze laatste kun je hieronder de videoclip eens bekijken.


Ben je een fan van sober gespeelde, eenvoudige black metal met hier en door een “hohoooo” en een “hahaaaa” in verwerkt, mag je dit album gerust aanschaffen. Slecht is het allemaal niet, maar het begint snel te vervelen. Misschien nog een tip voor de bandleden: zoek even een andere kerel voor het artwork want dit vind ik toch net even te simplistisch. Er kan immers zoveel meer met het thema worden gedaan. En beperk vooral het teveel aan akoestische tussenstukjes, die brengen helemaal niks bij.

Score:

65/100

Label:

Naturmacht Productions, 2019

Tracklisting:

  1. Schwarzes Wasser
  2. Der Bergschmeid
  3. Hornstein
  4. Knochengrube
  5. Kupferglanz
  6. Maena Dauþuz
  7. Himmelseisen
  8. Monvmentvm

Line-up:

  • Syderyth S – Zang, akoestische gitaar
  • Aragnoyth S – Alle overige instrumenten

Links:

Dauþuz Facebook
Naturmacht Productions