Dautha – Brethren of the Black Soil

Zoals al eens eerder vermeld: wie Ola Blomkvist zegt, zegt doom met een hoofdletter D. In welke vorm dan ook, doom zal het zijn. Na enkele jaren aftasten met zijn “nieuwe” band Dautha, zet hij er nu een beetje vaart achter. Was daar vorig jaar de EP Den Förste, nu is het al tijd voor het eerste volwaardige album Brethren of the Black Soil.

Een typischer begin van een kenmerkend Ola nummer kan er niet zijn. Al direct bij het eerste nummer Hodie Mihi, Cras Tibi (heden ik, morgen gij) begint er een sober hakkende doomriff, waarna de rest van de band invalt. Wat al snel duidelijk wordt, is dat zanger Lars Palmqvist zijn stemgeluid wat minder scherp gebruikt, hetgeen het luisterplezier zeker ten goede komt. Vergelijk In Between Two Floods maar eens met de versie van de EP, naast het betere geluid klinkt ook de zang prettiger. Wat voor sommige doomfans wat minder prettig in het gehoor zal liggen, zijn de veel voorkomende koortjes en tweede zangstem, alsmede het veelvuldige gebruik van de viool. De nummers worden hierdoor af en toe wel erg druk en het gaat mijns inziens ten koste van het doomgevoel. Het folkbegin van The Children’s Crusade helpt wat dat betreft ook niet mee. Met een gemiddelde lengte van zo’n negen minuten per nummer is het zo nu en dan toch even doorbijten geblazen.

Brethren of the Black Soil is een doomalbum geworden, dat ondanks de fraaie hoes gemengde gevoelens zal oproepen. Luisteren voor aanschaf is dus het devies.

Score:

73/100

Label:

Ván Records, 2018

Tracklisting:

 1. Hodie Mihi, Cras Tibi
 2. Brethren of the Black Soil
 3. Maximinus Thrax
 4. The Children’s Crusade
 5. In Between Two Floods
 6. Bogbodies

Line-up:

 • Lars Palmqvist – Zang
 • Ola Blomkvist – Gitaar
 • Erik Öquist – Gitaar
 • Emil Åström – Bas
 • Micael Zetterberg – Drums

Links: