Dautha – Dan Förste

Wie Ola Blomkvist zegt, zegt doom met een hoofdletter D. Als voormalig eigenaar en mede-oprichter van het label I Hate gaf hij veel doombands de gelegenheid om materiaal uit te brengen. Als gitarist was hij zelf actief bij de inmiddels ter ziele gegaane, min of meer traditionele doombands The Doomsday Cult en Griftegard. Ten tijde van die laatstgenoemde band hanteert hij sinds 2011 ook de gitaar bij de doom/death-formatie Wardenclyffe. Zolang het maar doom is!

In twee bands spelen was in 2014 nog niet genoeg, dus was Ola ook nog bezig met een ander project, waarbij hij gemakshalve de ritmesectie van  Wardenclyffe betrok. Na het overlijden van de drummer van en dus het einde van Griftegard, is dit project in een stroomversnelling gekomen met het aantrekken van zanger Lars Palmqvist. Met de demo  Dan Förste is er dan in 2016 het eerste wapenfeit. De eerste oplage van 78 cd’s die, kenmerkend voor Ola’s noeste handvaardigheid zijn uitgebracht in een handgemaakte leren hoes, zijn inmiddels al lang uitverkocht.

Als we het intro, als je dat zo al mag betitelen, van 49 seconden dat meer letters in de titel heeft dan geluid gemakshalve overslaan, staan op deze demo twee nummers van rond de zeven minuten, hoewel we het ook één nummer van vijftien minuten zouden kunnen noemen, aangezien ze middels een tussenstukje in elkaar over lopen. Benandanti begint typerend met een logge, simpele riff op een uiterst gezapig tempo, zoals we van Ola meestal gewend zijn, maar de viool, bespeeld door de vader van Lars, doet ook voorzichtig zijn intrede. Dat maakt het toch net dat beetje anders, ook dankzij de forse tempoversnelling na vijf minuten. Na het overgangsstukje start In Between Two Floods net ietsje sneller dan Benandanti en is de viool nadrukkelijker aanwezig. Iets te nadrukkelijk zou je wellicht ook kunnen zeggen, want het nummer klinkt nu wel erg volgepropt.

Op basis van twee nummers is het wat lastig om een goede inschatting te kunnen doen, maar het lijkt er toch wel erg op dat we met Dautha opnieuw een goede doomband uit het noorden rijker zijn. Dankzij Ván Records is deze demo nu opnieuw verkrijgbaar, al moet je het dan wel met een normale verpakking doen. Luister en oordeel zelf zou ik zeggen.

Label:

Ván Records, 2017

Tracklisting:

  1. Intro – Horkarlar Skall SlåsIhjäl
  2. Benandanti
  3. In Between Two Floods

Line-up:

  • Lars Palmqvist – Zang
  • Ola Blomkvist – Gitaar
  • Erik Öguist – Gitaar
  • Emil Åström – Bas
  • Micael Zetterberg – Drums

Links:

Geef een reactie