Darkwoods My Betrothed – Angel of Carnage Unleashed

We beginnen deze recensie maar even heel oneerbiedig: Darkwoods My Betrothed is toch vooral ‘die band waar Tuomas Holopainen van Nightwish keyboards voor speelde’. Op de eerste drie albums uit de jaren negentig van de vorige eeuw was de band een kleine rimpel in een groot meer van blackmetalbands, die een trouwe groep volgers had, maar nooit echt doorbrak. Heirs of the Northstar was het debuut en ligt qua sound dicht bij andere Finse blackmetalbands als Horna en Tjuder. Opvolger Autumn Roars Thunder trok meer richting bands als Arcturus en …And Oceans. Witch-Hunts was tot voor kort de derde en laatste langspeler van de band, waarop keyboards de boventoon voerden en de muziek meer dark dan black metal was. Aeternus (uit Noorwegen) en de landgenoten van Finntroll schieten dan te binnen. Dat was in 1998 en daarna was het vooral erg stil.

Totdat er een promo van Angel of Carnage Unleashed beschikbaar was. Anno 2021 hebben de bandleden gewoon hun eigen naam en nu is Tuomas Holopainen een vast bandlid, in plaats van sessiemuzikant. Muzikaal gezien is er weer een verandering: de death metal sijpelt tussen de keyboards door, maar toch wordt van alle voorgaande albums een stukje meegepikt. En het komt het geheel niet ten goede. Chaotisch is een goede samenvatting van dit album, waarbij vooral de sfeervolle passages ertussen lijken geplakt. Het loopt niet lekker over, alsof het allemaal snel af moest zijn.

Bovenstaande video vat het album uitstekend samen: een sfeervol begin, een abrupte overgang, een snel blackmetalstuk, een midtempo stuk met cleane (?) zang, een uitgesponnen sectie met vrouwelijke ‘aaahaaahaaahaaa’-vocalen en dat met een sausje death metal. Dit is meteen één van de beste nummers van de plaat.

Murktide and Midnight Sun is een folky nummer, dat vooral tot zijn recht komt als de zanger stil is. Die zang, ik kan er niet aan wennen. Het is niet vals, maar om het nou goed te noemen… Where we Dwell heeft weer een geforceerd keyboard lijntje, maar is wel een erg goed nummer, met een hoog headbanggehalte. Na een handvol luisterbeurten viel het kwartje in ieder geval wel bij mij en ik denk dat we Angel of Carnage Unleashed wel terug gaan zien in de diverse jaarlijsten.

Rest nog te vermelden dat Kai Hahto laat horen dat hij ver onder zijn niveau moet drummen bij Nightwish, want hij timmert de boel subliem bij elkaar. Ongetwijfeld één van de meest ondergewaardeerde drummers van dit moment. Darkwoods My Betrothed levert uiteindelijk een goed album af. Als de mix wat beter was geweest, of de haast wat minder, had ik een hoger cijfer gegeven.

Score:

80/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. Name the Dead
 2. In Evil, Sickness and in Grief
 3. Murktide and Midnight Sun
 4. You Bitter Source of Sorrow
 5. Where We Dwell
 6. In Thrall to Ironskull’s Heart
 7. Massacre
 8. Black Fog and Poison Wind
 9. Outro

Line-up:

 • Emperor Nattasett – Zang, gitaar
 • Hallgrim – Gitaar
 • Hexenmeister – Basgitaar
 • Tuomas Holopainen – Keyboard
 • Kai Hahto – Drums

Links: