Darkthrone – Old Star

Darkthrone mag voor niemand die deze website opent eigenlijk een onbekende zijn. Fenriz en Nocturno Culto timmeren langer aan de weg dan de huidige gemiddelde metalhead oud is en hebben meer (studio)albums uitgebracht dan bijvoorbeeld Metallica. En toch zijn ze altijd zo bescheiden gebleven. Nu terug met album nummer achttien (ja, we houden Metal Archives aan, ga daar maar klagen over welke plaat telt als album in plaats van hier), mag ik even een applaus?

Het album is getiteld Old Star en kent een duizelingwekkend aantal van zes songs. Nu haast iedereen wel een favoriete periode heeft van deze band, welke altijd een bepaalde vibe weet te brengen, is het natuurlijk afwachten wat we deze keer krijgen. Heavy metal, thrash, protopunk en oerblack, alles is de revue al eens gepasseerd. De koers is op dit album vanaf opener I Muffle Your Inner Choir direct duidelijk. We krijgen op Old Star een portie protoblack refererend aan de first wave black metal waarbij er nog een duidelijke dosis heavy metal terug te horen is in de melodielijnen. De opener is wat mij betreft het minst aansprekende nummer van het sextet, doch lekker agressief met een vertraging halverwege. Hierna volgt de best in het gehoor liggende riff van het album tijdens The Hardship of the Scots. Deze is simpel, maar zo effectief dat je het bijna direct meeneuriet. En eigenlijk gaat het hierna door met heerlijke meestampers als Alp Man en The Key is Inside The Wall. Dit soort oorwurmen blijven op mid- en zelfs doomtempo voorbij komen waardoor het album je grijpt. Het ademt een enorme jaren ’80 sfeer uit waarbij de referentie aan To Mega Therion nooit ver weg is. De stem van Nocturno Culto is deze keer beter dan ooit en ligt perfect in de mix die zelfs bij good ol’ Tom in de buurt komt. We missen enkel de ughh. Ondanks dat dit de blauwdruk vormt, is het album onmiskenbaar Darkthrone. De sfeer, het geluid, de riffs en de solo’s, alles ademt toch die smerigheid ondanks de echt fenomenale productie.

Moet ik hier verder nog iets aan toevoegen dan? Eigenlijk natuurlijk niets. Open de streamingsdienst en luisteren is het devies, en natuurlijk niet één keer maar gewoon vijf keer achter elkaar, zoals deze redacteur ook al dagen lang aaneengeschakeld doet. Als het je bevalt, schaf je gewoon één van de fysieke formats aan om te zorgen dat dit tweetal nog wat jaren mee kan.

Score: 

85/100

Label:

Peaceville Records, 2019

Tracklisting:

  1. I Muffle Your Inner Choir
  2. The Hardship of the Scots
  3. Old Star
  4. Alp Man
  5. Duke of Gloat
  6. The Key Is Inside the Wall

Line-up:

  • Fenriz – Drums
  • Nocturno Culto – Zang, gitaar, basgitaar

Links: