Darkend – Spiritual Resonance

“Extreme Ritualistic Art” dat is de kunstvorm die Darkend, een Italiaanse blackmetalband zich eigen heeft gemaakt. Klinkt allemaal ingewikkeld en voor iemand die het graag zo klaar als een klontje heeft, wordt het reviewen van het vierde album van dit collectief alzo misschien nog een opgave. Kijk ook maar eens naar de beschrijving van de line-up en de titels van de songs. Kan je er niet gewoon gitaar of bas bijschrijven? Of gewoon een korte en krachtige songtitel verzinnen? Gewoon lekker eenvoudig? Nu, ik snap ook wel dat heel wat zaken moeten passen in het geheel, in het concept.

Zes bezwerende, angstinboezemende nummers worden verzameld op dit nieuwe werk voorzien van een erg sterk artwork. Al snel wordt het me duidelijk dat het toch een niet al te ingewikkelde plaat is geworden. Het lijkt meer op black metal geschroeid op eenvoudige leest voorzien van een saus Cradle Of Filth, dit in kader van frasering van vocalen. Luister hiervoor maar naar het eerste nummer. Vervolgens worden er ook heel wat korrels Behemoth overheen gestrooid, dit zit dan weer vooral in de arrangementen zowel muzikaal als vocaal. Op het derde nummer, With Everburning Sulphur Unconsumed, hoor je een solo voorbijkomen met de sound van een Hammond-orgel en is er ook ruimte voorzien voor vrouwelijke vocalen en dan ook nog eens van Lindy-Fay Hella van Wardruna. De kleur en timbre van haar stem passen uitstekend. Knappe en perfect uitgevoerde bassolo ook. Ik moet zeggen, erg sterk nummer.

Toch een erg goeie plaat met als uitschieters Vessel Underneath, een nummer dat lekker wordt uitgesponnen en een agressiever einde kent met veelal variaties in de drumritmes. Maar ook het daaropvolgende Hereafter Somewhere klinkt goed, al is het maar voor de geweldige openingsminuten met de vocalen die scherp en perfect insnijden of de geweldige gitaarsolo die het nummer afsluit!

Voor fans van bovenstaande bands zeker het aanschaffen waard, voor fans die het wat ritualistischer dan wel meer cult gericht willen hebben, raad ik eerder de recente werken aan van bijvoorbeeld Triste Terre of anderen binnen dat genre. Dark Essence Records blijft toch ook een label met een neus voor kwaliteit als je het mij vraagt.

Score:

85/100

Label:

Dark Essence Records, 2019

Tracklisting:

 1. The Three Ghouls Buried At Golgotha
 2. Scorpio Astraea High Coronation
 3. With Everburning Sulphur Unconsumed
 4. Vessel Underneath
 5. Hereafter Somewhere
 6. The Seven Spectres Haunting Ghetsemane

Line-up:

 • Animae – Inner Abyss Emanations and Withcraft
 • Antarktca – Spiritual Ambience and Night Mist
 • Valentz – Ceremonial Bones
 • Ashes – Seven Stringed Resonance
 • Nothingness – Seven Stringed Echoes
 • Vinterskog – Chasmic Infrasonic Torment

Links: