Dark Funeral – We Are The Apocalypse

Kijk! Eén van de grondleggers van de Zweedse black metal is terug met een nieuw album en dit ruim zes jaar na het erg sterke Where Shadows Forever Reign. Lord Ahriman en vrienden hebben weer negen helse nummers geschreven en deze verzameld op hun intussen zevende volwaardige album dat de titel We Are The Apocalypse, meekreeg. Ik draag nochtans nog altijd The Secrets Of The Black Arts, het debuut, het warmste hart toe. Nochtans was het vorige album met onder andere Unchain My Soul en Beast Above Man ook niet te versmaden. Maar niks gaat, tot op heden, boven My Dark Desires: een nummer van het debuut.

Aan de microfoon passeerden naast Blackmoon (één van de originele bandleden en jammerlijk overleden) ook Emperor Magus Caligula. Sinds When Shadows Forever Reign heeft zanger Heljarmadr, van het eveneens Zweedse Grå deze spot opgeëist. En het mag geschreven worden, deze heer doet dit bijzonder goed. De plek op de drumkruk werd ook gewisseld. Dominator werd vervangen door niemand minder dan Jalomaah. Deze brave man kennen we van Imperium of misschien nog beter van Reverorum Ib Malacht.

Nightfall is een eerste kennismaking met het nieuwe geesteskind van deze Zweden. En ze trekken daarmee stevig van jetje. Er wordt wellustig doorgeknuppeld en dit aan een hels tempo. Het inwisselen van Dominator voor Jalomaah heeft vooralsnog hierop geen invloed. Let The Devil in start eerder contemplatief, als dit natuurlijk van toepassing kan zijn voor een band als Dark Funeral. Dit om maar te zeggen dat het door toms en een walsende tokkelende gitaarpartij gedragen nummer in zijn eerste maten wat vreemd lijkt. Niets is minder waar, de prominente vocalen leiden je wel wat af van de erg sterke melodie, maar kom. Heerlijk ook het speelse spel op de cymbalen, geeft een apart cachet, neemt wel niks weg van het feit dat het een erg bijtend nummer is.

Toch een sterke productie ook, het enige minpuntje is misschien de net te prominente zang, maar verder puike prestatie. Zo hoor je in nummers als When Our Vengeance Is Done of Nosferatu wel degelijk de muzikale blackmetalmeesterklasse van deze Zweden! Wat een brutaliteit, agressie, het druipt van elk instrument af. Luister maar eens naar het heerlijk slepende When I’m Gone. Hier valt opnieuw het erg strakke drumspel van de heer Jalomaah op. Erg sterk hoe hij een arsenaal aan bijzonder krachtige riffs met de juiste partijen onderbouwt.

Bijzonder geslaagde nieuwe plaat van de meester van de Zweedse ultrasnelle black metal! Dark Funeral zet zich nog prominenter op het voorfront, als dat nog zou kunnen natuurlijk. Jammer, er staat wel geen nummer op deze plaat dat keer op keer de repeatknop verdient. Of toch… het afsluitende We Are The Apocalypse herbergt een monsterriff in zich!

Score:

85/100

Label:

Century Media Records, 2022

Tracklisting:

 1. Nightfall
 2. Let The Devil In
 3. When Our Vengeance Is Done
 4. Nosferatu
 5. When I’m Gone
 6. Beyond The Grave
 7. A Beast To Praise
 8. Leviathan
 9. We Are The Apocalypse

Line-up:

 • Heljarmadr – Zang,
 • Lord Ahriman – Gitaar
 • Adra- Melek – Bas
 • Jalomaah – Drum
 • Chaq Mol – Gitaar

Links: