Danko Jones – Electric Sounds

‘Guess who’s back? Meeeeeeee, motherfucker’. Danko Jones trapt de deur op glorieuze wijze in bij zijn entree op Electric Sounds. Gooi daar nog enkele ‘Kiss my ass’-en overheen gesprenkeld en u weet meteen op welk niveau we hier opereren. Dit Canadees hardrocktrio met punkondertonen zou legendarisch moeten zijn met nummers als First Date, Lovercall, Cadillac en Full of Regret en heeft dus ook geen uitgebreide intro nodig. Voeg daarbij het ‘larger than life’-persona van de heer Danko zelf, de mango kid, king of magazines, sugar daddy number one en je bent op de goeie weg. Album nummer twaalf – I’m Alive and On Fire telt mee – breit weer nieuw hoofdstuk aan de nummercatalogus over knappe vrouwen, rock-‘n’-roll en zoetigheid.

Komt er na twaalf albums geen slijt op de formule? Albums Wild Cat en A Rock Supreme zijn toch een stuk minder memorabel dan voorgangers Fire MusicSleep is The Enemy of We Sweat Blood en de band gaat al sinds 2010 zonder mainstreamsucces. Nochtans kan album nummer elf, Power Trio uit 2021, wel bekoren. Wel zakken het gemiddelde tempo en de intensiteit met elk album een klein beetje. Ook beginnen de teksten oppervlakkiger te klinken en gaat de originaliteit er wat vanaf. Is het tijd om eens iets nieuws te proberen? Nah. Electric Sounds geeft meteen een uppercut met opener Guess Who’s Back? Zoals beschreven in de intro is het een glorieus nummer, waar de grappen nog fris aanvoelen. Wel valt de band soms in herhaling en kan ik bepaalde stukjes melodie waarnemen die ook in First Date zitten bijvoorbeeld.

Good Time is exact zoals de titel beschrijft, een makkelijk luisterende radiosingle met een heleboel verwijzingen naar de eerdere verwezenlijkingen van de band. En ondanks al dat verleden gaan we een goede tijd hebben. Titeltrack Electric Sounds heeft de eerste gave riff van het album en gaat natuurlijk over de liefde voor rock-‘n’-roll. Stiff Competition gooit er nog één bovenop. Get High heeft een verschrikkelijke tekst en zou het twintig jaar geleden goed gedaan moeten hebben op de hersenloze radio. She’s My Baby brengt nog wat punkpeper in de mix. Verder valt vooral What Goes Around, dat het tempo nog eens omhoog gooit, op. Dit is de soort Danko Jones waar we meer van willen. Afsluiter Shake Your City zet dat hoge tempo dan nog verder. Lekker hoor.

Wie op zoek is naar een genrebepalend album of grensverleggende materie kan beter verder zoeken dan deze laatste werpeling van Danko Jones. Wie hier echter is voor een goeie tijd, rock-‘n’-roll en een flinke portie feesten gaat met Electric Sounds wel aan zijn trekken komen. De band verwent de Benelux ook met maar liefst zes data op de Shake Your City-tour in november en december. Waar zien we jou?

Score:

78/100

Label:

AFM Records, 2023

Tracklisting:

 1. Guess Who’s Back
 2. Good Time
 3. Electric Sounds
 4. Get High?
 5. Stiff Competition
 6. She’s My Baby
 7. Eye for an Eye
 8. I like it
 9. Let’s Make Out
 10. What Goes Around
 11. Shake Your City

Line-up:

 • Danko Jones – Zang, gitaar
 • JC – Bas
 • Rich Knox –  Drums

Links: