Dance Gavin Dance – Jackpot Juicer

Eindelijk! De nieuwe Dance Gavin Dance! Echt? Jaaaa! Ik hoor mijn tienerdochter het nog uitroepen! Over deze heren afkomstig uit Sacramento, Californië heb ik reeds eerder verteld middels een review van de schitterende voorganger van dit Jackpot Juicer, Afterburner. Dit vijftal weet nog steeds een erg aangename mix te maken van heel wat stijlen. Zo passeren er magische, magnifieke mathcore partijen. Ideeën die je hoort bij post-hardcore bands of lijkt het wel alsof ze bij momenten de experimentele, progressieve emo-rock toer opgaan. Het zijn de innovatieve gitaarpartijen van de heer Swan die aangevuld met de speelse drumdynamieken van de heer Mingus het complete verhaal vertellen. Vergeet niet de schurende vocalen van de heer Mess die in duel gaan met de zoete klanken afkomstig van de erg gekleurde stembanden van de heer Pearson. Oh ja, de bij wijlen fantastische bastrips afgeleverd door de heer Feerick mogen we zeker niet vergeten. Deze vijf heren hebben ook nu weer ongelooflijk hun best gedaan. Wel moeten we met spijt in het hart (tijdelijk?) afscheid nemen van de heer Pearson omwille van wat stoute dingen. Erger is het permanente verlies van de heer Feerick die op dertien april van dit jaar het leven liet. Jongens toch.

De heren hebben en volledig terecht, met de wens van de heer Feerick, de promotie voor deze nieuwe plaat wel gewoon opgenomen en zijn daarom over de hele wereld te bekijken en te beluisteren. Hoe de band, de twee hiaten die er zijn ontstaan, hebben opgevuld kan je op hun socials wel terugvinden. Andrew Wells is in dit opzicht één van de gezichten die we waarschijnlijke de komende tijd wat meer op het voorfront gaan zien. Kom, we steken de  sapjesmachine in gang…

Welk lekkers hebben de heren ditmaal voor ons gefabriceerd? Zijn het fruitjes of groenten die we al eens door de centrifuge hebben weten gaan? En wordt er dus gebruik gemaakt van een gekend recept of stoppen de heren nu en dan een verrassend ingrediënt in hun gezonde en plakkerig drankje? Peterselie, kervel, gember, chocolade, nieuwe haring…. je weet maar nooit. In ieder geval is het zo dat deze nieuwe plaat volgepropt zit met heel wat lekkers, achttien verschillende sapjes om precies te zijn en dat zijn er een heleboel. Zijn er dat niet een paar teveel? Tja, maar welke moet je in de koelkast laten staan? Ik stel voor dat ik er de smakelijkste, de verrassendste uithaal de rest proeven jullie best zelf.

Cream Of The Crops, het eerste volwaardige nummer dat de toch wel verrassende openingstrack Untitled 2 opvolgt, verrast op zich dan weer niet. Hier hoor je de echte Dance Gavin Dance. Bruut waar het moet, gevoelig zo gewenst. Het is een knipoog naar eerder werk en knap toch dat de strijkers, die we nog maar net gehoord hebben in de intro, ook worden verwerkt in het bruggedeelte van dit nummer.

Pop Off! is een ook zo een typisch Dance Gavin Dance nummer. De mix van de verschillende stijlen komt hier perfect tot uiting. Je hoort de baslijnen overal lekker brutaal tussenrollen, je hoort opnieuw dat de gitaarthema’s van de heer Swan geen noot te veel of te weinig tellen. Op een bepaald moment lijkt de heer Mingus genoeg te hebben van het te braaf gestoei en vijzelt hij het tempo gedurende luttele ogenblikken de hoogte in, heerlijk!

Die Another Day is niet de titelsong van één of andere Bond – film. Het is gewoon de titel van het beste nummer op dit album. Pearson lijkt zichzelf te overstijgen en creëert een ongelooflijk sterk refrein met Mess die daar heerlijk tussen brult. Het ijle gitaartapijt en de brutere baslijnen grooven lekker. Het valt me op dat de bassound doorheen het album wat verschilt, lekker toch. Het staat me voor de geest dat de heer Feerick ook gekend was voor zijn bijzondere collectie aan basgitaren, fascinerend.

Polka Dot Dobbins of Pray God For Your Mother maar meer nog het afsluitende Have A Great Live  zijn dan weer nummers die je vooral moet beluisteren om het strakke voetenwerk van de heer Mingus te beoordelen terwijl Back On Deck of Swallowed By Eternity lekker dreunende baslijnen laten horen en toch ook weer een ongelooflijk sterk refrein in zich herbergen.

Tja, ik kan nog wel even doorgaan. Nu, ik stel voor dat jullie jezelf aan de ontbijttafel zetten en een sapje of smoothie uitkiezen naar eigen smaak. Er zijn er genoeg. De sapjesmachine van Dance Gavin Dance staat op Jackpot Juicer immers weer erg goed afgesteld. Het is opnieuw een prima plaat geworden. Niet één die bij de eerste luisterbeurten evenveel indruk maakte dan zijn voorgangers. Laat ik besluiten met te stellen dat er weer een aantal nummers op deze plaat staan die ik samen met mijn tienerdochter een paar keer zal meebrullen wanneer we weer onderweg zijn naar één of andere sportwedstrijd.

Score:

90/100

Label:

Rise Records, 2022

Tracklisting:

 1. Untitled 2
 2. Cream Of The Crop
 3. Synergy (feat. Rob Damiani)
 4. Holy Ghost Spirit
 5. For The Jeers
 6. Ember
 7. Pop Off!
 8. One Man’s Cringe
 9. Feels Bad Man
 10. Die Another Day
 11. Two Secret Weapons
 12. Polka Dot Dobbins
 13. Long Nights In Jail
 14. Back On Deck
 15. Current Events
 16. Pray To God For Your Mother
 17. Swallowed By Eternity
 18. Have A Great Live

Line-up:

 • Tillian Pearson – Zang
 • Matthew Mingus – Drum
 • Tim Feerick – Bas
 • Will Swan – Gitaar
 • Andrew Wells – Gitaar
 • Jon Mess – Zang

Links: