Dagger Threat – Weltschmerz

Onder andere Blood Youth en Code Orange gingen dit Duitse gezelschap van Dagger Threat voor. We doelen dan op het mixen van nu-metal en hardcore met een snufje industrial. Daar hebben ze inderdaad een prima term voor die de lading ook in dit geval compleet dekt: cross-over. Dit Weltschmerz is het tweede volwaardige album van de band en de plaat ziet het daglicht via het eveneens Duitse BDWH Records.

Van de achtendertig minuten zijn er minstens 10 gevuld middels een proloog, interlude en epiloog (die niet eens als laatst is geplaatst). Het is overbodig om te vermelden dat dit volstrekt nutteloos is, maar gelukkig maakt de muziek wat goed. Zo doen de gitaarriffs, het gitaargeluid en de drumpartijen tijdens Jaded, Scum Will Rise en Cynic regelmatig denken aan Slipknot, terwijl de bonkige breaks weer naadloos aansluiten bij hardcore. Ook de stem van de vocalist neigt richting die hoek, hoewel zijn tegendraadse zanglijnen je af en toe op het verkeerde spoor zetten. De toevoeging van elektronische geluiden blijft beperkt en neemt slechts in enkele gevallen de overhand. Toeval of niet, maar uitgerekend die composities pakken het sterkst en meest overtuigend uit. Als Cynic hieronder je niet kan overtuigen, laat je Weltschmerz ook gerust links liggen.

Dit nummer is namelijk één van de betere en meest veelzijdige van het album. Hoewel de cross-over verdrinkt in zijn clichés, zijn het toch de ongedwongen structuren die lekker wegluisteren en een opzwepend karakter uitdragen. Zoals eerder geschreven haalt de muzikale opvulling (proloog, interlude en epiloog) wel de nodige vaart uit het album. Tegelijkertijd is de rest van het materiaal wel zeer constant, maar nergens wereldschokkend. Dagger Threat levert met Weltschmerz nou typisch zo’n plaat af waarvan je enkele nummers meeneemt in een zelf samengestelde afspeellijst, maar boeien over de hele rit lukt nog niet.

Score:

72/100

Label:

BDHW Records, 2022

Tracklisting:

 1. Prolugue
 2. Jaded
 3. Scum Will Rise
 4. Wither
 5. Cynic
 6. Interlude
 7. Faint
 8. Riven By Grief
 9. Unrest
 10. Epilogue
 11. Hard To Breathe

Line-up:

 • Tim Rogler – Zang
 • Dennis Vogt – Gitaar
 • Nicolas Hoff – Gitaar
 • Fyn Diedrichsen – Basgitaar
 • Sasha Meier – Drums

Links: