Blood Youth – Visions Of Another Hell

Blood Youth uit Engeland heb je in Nederland al eerder kunnen zien tijdens het voorprogramma van Stone Sour (2018), maar even waarschijnlijk heb je de naam weleens voorbij zien komen tijdens het festival Jera On Air of een tourpackage met bands die net als dit viertal hard proberen om naamsbekendheid te creëren. Dat doet men met een muziekstijl die tussen nu-metal en metalcore in zweeft. Debuutalbum Starve deed het mijn inziens nog niet eens zo slecht, hoewel de originaliteit ver te zoeken was. Vermakelijk was het wel en bovendien kan ik het voornemen om je als band te begeven op glad ijs, nu-metal spelen is op voorhand al een verloren wedstrijd voor velen, alleen maar toejuichen.

Twee jaar later is het tijd voor het tweede album Visions Of Another Hell dat tevens het laatste werk is met zanger Kaya Tarsus. De vervanger is met Harry Rule reeds in huis gehaald, maar verwacht muzikaal geen millimeter verschil in de speelstijl ten opzichte van het eerder werk. Zo trouw als een Duitse herder houdt de band namelijk vast aan de formule die sinds de oprichting in 2014 lijkt te gelden: voornamelijk nu-metal, wat breaks voor de nodige core-inslag en licht elektronische flirtpassages om het resultaat op te boenen en te laten glimmen als een konijnenbal. Blood Youth brengt elf moderne tracks die helaas lang niet allemaal even memorabel zijn. Tijdens single Iron Lung kregen de fans eigenlijk alles van deze nieuwe plaat al op een dienblad geserveerd. De wisselwerking tussen clean en quasi-boos volgt exact het stramien dat we reeds gewend waren. Pas wanneer de gehele band het tempo opschroeft begint het interessanter te worden. Something To Numb The Pain en Body Of Wire klinken opzwepend terwijl het Slipknot-achtige Colony3 en Human Blur vooral aanvoelen als een stap terug in de tijd, de periode dat nu-metal zijn opmars maakte. De hakkende drumpartijen bepalen in veel gevallen het tempo en daar weet de ritmesectie samen met vocalist Tarsus wel raad mee.

Daartegenover staan vervolgens ook de single Cells dat net als Kept In A Box wel erg traag op gang komt en nergens echt weet te pakken. Iets dat overigens even goed geldt voor de intro van Visions Of Another Hell (a-LTX) en afsluiter Dogma, dat met ruim zeven minuten wel erg ambitieus is aangevlogen maar meer klinkt als een opeenstapeling van losse flodders. Uiteindelijk blijven er nog wat nummers over die tussen wal en schip vallen. De corige nu-metal klinkt zeker niet onaardig maar de muziek bevat te weinig spanning en een te hoge voorspelbaarheidsfactor wat maakt dat er weinig tot niets uit te rafelen valt aan deze plaat.

In dat opzicht brengt het vertrek van Kaya Tarsus misschien wel nieuwe inzichten en weet Blood Youth daardoor zijn eigen horizon te verbreden. Dat leest misschien wat krom aangezien de Britten pas twee albums hebben gebracht, maar deze eeneiige-tweeling had evengoed op hetzelfde moment als Starve in 2019 gereleaset kunnen worden. Wanneer je je moderne metal graag als hapklare brok opgediend krijgt kun je Visions Of Another Hell gerust een kans geven. Luistertip en beste track: Human Blur.

Score:

71/100

Label:

Rude Records, 2021

Tracklisting:

 1. a-LTX
 2. Iron Lung
 3. Something To Numb The Pain
 4. Cells
 5. Body Of Wire
 6. Colony3
 7. Open Window
 8. Synthetic
 9. Human Blur
 10. Kept In A Box
 11. Dogma

Line-up:

 • Kaya Tarsus – Vocalen
 • Chris Pritchard – Gitaar
 • Matt Hollinson – Basgitaar
 • Sam Hallett – Drums

Links: