Cuttin’ Edge – Face Down

Toevallig luisterde ik recent naar The Exploited met Beat The Bastards. Toeval bestaat niet, want Cuttin’ Edge geeft als invloed voorgenoemde band en album door. Het lijkt mij een prima vergelijking om te begrijpen wat deze band te brengen heeft. Cuttin’ Edge maakt dikke oi!-punk uit het Schotse Edinburgh. Hier komt een lading echte ouderwetse “plug and play”-punk voor de oude garde!

Hier tref je echt geen ingewikkelde muziek, het is je reinste kroegpunk. Simpel punkdrumwerk, wat leuke riffs en licht beschonken shag-vocalen completeren het muzikale plaatje. Die vocalen zijn lekker belegen, net als de stijl van de band. Doe er een vleugje hard rock bij en je snapt de strekking. Dit is zo’n stel heren die eerst gewoon lekker in de kroeg een beetje zit te zuipen, en die na een paar pilsjes besluiten om simpele vrolijke punk ten gehore te brengen. Alsof ze zojuist van hun barkruk zijn afgegleden, rocken ze lekker een eindje weg. De mannen kennen elkaar goed op muzikaal vlak, want er wordt prima samenspel tentoongespreid. De band heeft af en toe een creatief ideetje, maar zet vooral in op herkenbare deuntjes en een wat organische mix. Het klinkt bijna als een punk-tributeband. Een product van een voorliefde voor punk en een paar vrije avonden met je ouwe rock ‘n roll-maten jammen. Alles is degelijk uitgevoerd, maar Face Down is geen technische hoogvlieger natuurlijk. De productie is lekker vuig, met de vocalen voorop en daarachter de drums. Tijdens de solo’s worden de gitaren wat meer naar voren getrokken. Het rock en rollt organisch voort, maar de mastering klinkt nog best professioneel. Een beetje gek zijn de triggers overigens, dat past niet echt in het plaatje.

Face Down is een ouderwets gezellige oi!-punkplaat. Het is simpel maar redelijk doeltreffend en met enthousiasme uitgevoerd. Er zit duidelijk een hart in. Wat minder techniek, maar drink nog een paar pinten en dan merk je daar helemaal niks meer van. Leuk gedaan! Luistertips: Genocide, How Do We Know, Play It Loud.

Score:

75/100

Label:

Rebellion Records, 2020

Tracklisting:

 1. Play it Loud
 2. False Advice
 3. World Away
 4. Shit Generation
 5. Face Down
 6. Accident Emergency
 7. Genocide
 8. Religion
 9. Only the Strong
 10. How do we Know

Line-up:

 • Roddy – Vocalen
 • Luigi – Gitaar
 • Luca – Basgitaar
 • Chino – Drums

Links: