Cursebinder – Drifting

Het uit Krakow afkomstig Cursebinder is een nieuwe band in het post-black/doommetalgenre. De vier heren maken nog maar muziek sinds 2019 en naast een EP uit 2020, Cursebinder, die ons volledig ontging, vind je naast wat singles ter promotie van deze nieuwe en eerste plaat, Drifting, weinig of niks terug. Op zich wel knap dat deze vier jonge honden in staat gebleken zijn om het Avantgarde Music label, dat toch al in de potten en pannen roert sinds pakweg 1994, te overtuigen. Meestal wil dat dan ook gewoon zeggen dat de nodige kwaliteit aanwezig is.

Drifting is de titel van dit eerste album. De eerste klanken geven niet alleen een erg ruimtelijk, open gevoel, de muziek lijkt in eerste instantie ook wat te drijven. Dat moet wel op pijn, miserie en een hele hoop ellende zijn als je de titels zo leest. De heren doen echter wel vrij snel hun best het geheel weer naar zich toe te trekken met behulp van een licht kletterende bas en een wat te plat klinkende drum die echter in het geheel van de keyboard/synthgeluiden toch overeind blijft.

Het is inderdaad black metal met een post-rand, gehuld in een doomy kleedje. Het doet me wat denken aan het Australische Be’lakor, Misschien komt het door de goed verstaanbare grunt van de heer MP die soms uit dezelfde schuif lijkt te komen dan deze van de heer Kosmas. Of door het gebruik van wat hoekige en puntige ritmes en gitaarthema’s, luister maar eens naar de openingsnoten van Drifting. Shred By Shred of Becoming klinken dan weer wat meer klassiek Pools geschoold. Lekker stampend en licht pompend. Naarmate de plaat vordert, geraak ik wat afgeleid. De reden hiertoe is dat er nog maar weinig nieuwe elementen worden toegevoegd aan het geheel. Hier en daar vullen wat spacy geluiden de gaten op. Nochtans mag je niet vergeten dat helemaal op het einde in het nummer Permeathing The Undergrowth wat cleane vocalen worden aangebracht maar dan is de plaat bijna afgelopen.

Sterke eerste kennismaking met deze Polen van Cursebinder. Drifting is een plaat die je zeker eens mag beluisteren. De vier heren zijn in staat gebleken black metal met een post-rand in een doomy kleedje te steken. Deze release toont maar weer eens aan dat een label als Avantgarde Music vaak blind kan gevolgd worden betreffende hun keuze voor nieuwe bands. Zo verwijs ik ook nog even naar de meest recente release van Ikarie die eveneens onder de vleugels van dit label werd uitgebracht.

Score:

75/100

Label:

Avantgarde Music, 2023

Tracklisting:

 1. Affected By Panic
 2. Drifting
 3. Shred By Shred
 4. Becoming
 5. Can They Hear Me?
 6. No Dreams
 7. Every Tree A Sanctuary
 8. Permeathing The Undergrowth

Line-up:

 • LS – Bas, elektronica
 • MK – Drum
 • HF – Gitaar
 • MP – Zang

Links: