Culted – Vespertina Synaxis: A Prayer For Union & Emptiness

Vespertina Synaxis: A Prayer For Union & Emptiness, de titel alleen al is een hele mond vol. Zeker voor “een EP-tje”. Maar eerlijk gezegd is de duiding als EP ook wel wat kort door de bocht. Hoewel slechts drie nummers lang brengen de Canadezen en Zweed van Culted op deze release bijna 30 minuten muziek.

Om – anders dan de band zelf – gelijk maar tot de kern te komen: slechts één van die drie nummers weet echt te overtuigen. Tweede track Dirt Black Chalice is een tien minuten durend blackeneddoommonster vol interessante wendingen. De drums houden in de eerste vijf minuten van de tien die het nummer duurt hetzelfde trage industriële ritme aan. De gitaren doorbreken deze monotonie door te schakelen van ziekelijk etterende black naar beukende riffs en zelfs wat van die moderne piepjes. In de tweede helft van de track worden de rollen echter omgedraaid. De drums worden vrijer, terwijl het nu juist de gitaren zijn die monotoon doorbeuken. Een mooie omkering in een door het trage tempo en de pakkende melodieën statig maar meeslepend nummer. Vergeet ik nog bijna de zang, vaak toch niet geheel onbelangrijk bij de beleving van muziek. Deze vult de instrumentatie mooi aan met afwisselend plechtige en dan weer wanhopige screams in de blackregionen en wordt naar het einde meer en meer vervormd totdat een onmenselijk geluid resteert. Indrukwekkend!

Wat er mis is met de andere twee nummers? Ga ik je vertellen! De eerste “song” is niet veel meer dan een langgerekt intro waarin over rustig knetterende noise een akoestische gitaar wordt aangeslagen en een donkere vertelstem rept over het uit elkaar vallen van je ego tot je geen ego meer hebt. Het is een soundscape die de luisteraar voorbereidt op de duistere trip die gaat komen, dat wel. Ook het laatste nummer A Prayer For Emptiness klinkt voor de nietsvermoedende metalhead als een soundscape. In dit geval één die monotoon door plukt en schuurt totdat er in je hoofd geen enkele ruimte meer is voor andere impulsen vanuit de buitenwereld, laat staan voor levensvreugde. Er zullen zeker masochisten en anderen zijn voor wie het niet donker en eentonig genoeg kan zijn. Zij kunnen bij de tweede track nog eens twaalf minuten aan fijne muziek optellen. Ikzelf ben na het slotnummer echter even toe aan een stevige wandeling in de zon om mijn hoofd weer helder te krijgen. Zet ik daarbij wel nog even lekker Dirt Black Chalice op.

Label:

Season Of Mist, 2019

Tracklisting:

  1. A Prayer For Union
  2. Dirt Black Chalice
  3. A Prayer For Emptiness

Line-up:

  • Matthew Friesen – Gitaar, basgitaaar, keyboards, percussie
  • Michael Klassen – Gitaar, basgitaar, keyboards, percussie
  • Kevin Stevenson – Drums, percussie
  • Daniel Jansson – Vocalen

 Links: