Culted – Nous

Culted is voor driekwart Canadees en een kwart Zweeds. Hun muziek staat te boek als blackened doom metal en recent is het derde full-length album uitgekomen met als titel, Nous. Zanger van het gezelschap is de Zweed Daniel Jansson. Hij heeft in 2007 contact gelegd met de heren Michael Klassen en Matthew Friesen uit Canada om met hem te werken aan een internationaal project en in 2008 nam het geheel een vaste vorm aan met de komst van Kevin Stevenson, eveneens afkomstig uit Canada. Voor zover ons bekend is, heeft Daniel de andere leden van de band nog nooit in levende lijve gezien.

De nieuwe plaat is tot stand gekomen in een tijd waarin de leden van Culted extreme persoonlijke ervaringen, zowel psychologisch als fysiek, hebben moeten doorstaan. Het schrijfproces is doordrenkt geweest met ervaringen betreffende ziekte, dood en de daarop volgende emotionele crises. In plaats dat er vooraf een richting werd bepaald met de derde schijf, heeft de band zich laten leiden door hun emoties en de muziek voor zichzelf laten spreken.

Nous, dat zich grofweg vertaalt naar ‘gezond verstand’ of ‘praktische intelligentie’, onderzoekt zowel de religieuze als de samenzweerderige processen van de geest binnen het raamwerk van kritisch denken. Het staat bol van de zware riffs, beukende drums en vocalen die het bloed in je aderen doet bevriezen. De muziek leunt zwaar op de doom metal, maar de drums, rauwe vocalen en opnametechniek geven er black metal-achtige twist aan. Tevens zijn er diverse noise-effecten op het album te horen die het weer van een industrial sausje voorziet. Dit is vooral te merken in de eerste video van het nummer Lifers.

Toch zitten er ook de nodige rustpunten in om even op adem te komen. In deze passages zijn de drums meestal weggelaten en zijn het vooral de akoestische gitaar en het duistere gefluister die je iets duidelijk proberen te maken. De zesde track, Opiate the Hounds, voldoet eigenlijk in zijn geheel aan bovenstaande beschrijving.

Maze is de derde video die is uitgebracht om de komst van Nous aan te kondigen. Het is een prima vertegenwoordiging voor het album, samen met Lifers, maar de plaat bevat veel meer dan deze twee nummers kunnen laten horen.

Culted nodigt je uit om je geest te openen, je religie te verlaten en je bij de sekte aan te sluiten op deze existentiële en verwoestende reis.

Score:

83/100

Label:

Season Of Mist, 2021

Tracklisting:

 1. Lowest Class
 2. Lifers
 3. One Last Smoke
 4. Ankle Deep
 5. Black Bird
 6. Opiate the Hounds
 7. Maze
 8. Crown of Lies
 9. The Grid
 10. Crush My Soul (Godflesh cover)

Line-up:

 • Matthew Friesen – Gitaar, basgitaar, keyboard, noise, percussie
 • Michael Klassen – Gitaar, basgitaar, keyboard, noise, percussie
 • Kevin Stevenson – Drums, percussie
 • Daniel Jansson – Vocalen, noise

Links: