Cult of Occult – Five Degrees of Insanity

Cult of Occult – Five Degrees of Insanity
Deadlight Entertainment, 2015

Voor de liefhebbers van de echt zware en lompe metalen mag Cult of Occult geen onbekende meer zijn. De Franse band brengt met het derde album Five Degrees of Insanity een zwartgeblakerd testament van geestesziekte uit, met, zoals de bandnaam al deed vermoeden, een occulte inslag.

 

Bij het zien van de albumcover moest ik nog lachen door de overeenkomst met King Crimson’s In the Court of the Crimson King, maar dat verging me al snel bij het horen van de loodzware, apocalyptische riffs. Alles, maar dan ook alles hieraan, klinkt zwaar: van de stemming tot het timbre van de instrumenten. Opener Alcoholic gaat gestaag door op hetzelfde trage tempo, terwijl een giftige boodschap wordt uitgebraakt. Als na een minuut of zes het volume er lijkt uit te gaan, blijft de bas stug doorzetten, waarna de gitaar inzet met een lead die erg occult aandoet. Deze echoënde en feedback manier van spelen komt vaker terug en weet een ontzettend goede atmosfeer neer te zetten, die al deprimerend genoeg zou zijn zonder de vergruizende riffs die ter ondersteuning gespeeld worden.

De riffs die te horen zijn op Five Degrees of Insanity zijn stuk voor stuk loodzwaar. Zo opent Nihilistic met een stampende, monotone riff die uitbouwt en alleen maar meer intensiteit krijgt. Die monotoniteit is trouwens een belangrijke eigenschap, want je moet niet verwachten dat je, op een paar passages na, al te veel melodie krijgt. Nee, de hoofdmoot is inktzwart gebeuk zonder uitzicht op verlossing. Hierin ligt zowel de kracht als de zwakte van dit album, want die monotone kwaliteit maakt dat het niet voor iedereen is weggelegd. Een vreemde eend in de bijt is het laatste nummer, getiteld Satanic. Hierin worden stukken tekst voorgedragen op een basis van noise en lompe riffs. Op zich geen gek idee, ware het niet dat de teksten een beetje cliché zijn.

Uit voorgaande beschrijving moet toch wel behoorlijk duidelijk zijn wat voor album op je afkomt. Daar komt ook bij dat bij de fans van het genre Cult of Occult waarschijnlijk al wel bekend is. Aan dit album val je jezelf geen buil, nee, die buil loop je wel op door het geweld dat te horen is op Five Degrees of Insanity. Niet overal even onderscheidend, maar wel boordevol atmosfeer.

Tracklisting:
 Cult of Occult - Five Degrees of Insanity

  1. Alcoholic
  2. Nihilistic
  3. Misanthropic
  4. Psychotic
  5. Satanic

Links: