Crypta – Shades Of Sorrow

Vier dames in één band die death metal spelen: het is haast net zo ondenkbaar als een witte raaf. Twee jaar geleden bracht het viertal zijn debuut Echoes Of The Soul uit en nu schuiven de Braziliaanse dames een nieuwe plaat genaamd Shades Of Sorrow naar voren. Dit weliswaar met een wijziging in de bezetting en daardoor volledig Zuid-Amerikaans, want een jaar na de eerste plaat verlaat Sonia Anubis de band en vinden de overige drie kort erna in Jéssica di Falchi de juiste vervanging. Wederom heeft Jens Bogren de mastering voor zijn rekening genomen en de aangeleverde promotekst doet ons beloven dat er weinig aan het muzikale strijdplan gesleuteld is.

Pardon? De single Trial Of Traitors deed mij bij de eerste luisterbeurt wel degelijk achter de oren krabben namelijk. De furieuze death metal met flarden black doet mede door de veelzijdigheid toch écht anders vermoeden. Is de lat met de release van dit nummer te hoog gelegd voor het volledige werk of heeft Crypta met Shades Of Sorrow daadwerkelijk een daadkrachtiger album in handen? De waarheid ligt in het midden. De single behoort namelijk samen met de knallende opener Dark Clouds, Trial Of Traitors dat goed blijft plakken en met het venijnigere Lift To The Blindfold en Lord Of Ruins tot de uitschieters, zij het soms nog op de rand van nét niet te uitgesponnen. Hoewel er inderdaad dezelfde tempo’s zijn gehanteerd en de Arch Enemy inspiratie er wederom duimdik bovenop ligt, mist het vooral weer aan écht pakkende momenten tijdens Shades Of Sorrow. Poisonous Apathy, Stronghold en Agents Of Chao. Allen voorbeelden van songs die te lang blijven hangen in voortkabbelende midtempo’s en te weinig spannends bevatten, waardoor de aandacht al snel afdwaalt richting het bedroevende weer. Goede ideeën en aardig soleerwerk van de nieuwkomer passeren wel degelijk de revue, maar helaas zijn ze in een te groot vat gegoten waardoor de uitwerking merendeel in het niet valt.

Dat de intro, outro en intermezzo genaamd The Limbo eigenlijk sfeerverhogend zouden moeten uitwerken maar gevoelsmatig helemaal nergens op aansluiten en meer als losse toevoeging dienen, maakt het er tenslotte ook niet beter op. Al met al is Shades Of Sorrow een matig tweede album van Crypta geworden, die exact dezelfde uitwerking heeft als het debuut Echoes Of The Soul. Ik kan niet ontkennen dat ik het graag anders had gehoord, want de dames kunnen echt wel een fijn mopje muziek spelen, maar op plaat wil het nog niet lukken om te komen tot bovengemiddelde death metal. Had de promotekst het toch aan het juiste eind. Om met een positieve kanttekening af te sluiten: zangeres Fernanda Lira haar ruige strot klinkt nog beter, de productie is weer prima in orde, de nijpende blackmetalsfeer komt de plaat zeker ten goede (hoor ik daar een Mgla riff aan het begin van The Other Side Of Anger?) en hopelijk kan het gezelschap tijdens de Europese tour rekenen op veel volk. Het is ze namelijk zeer zeker gegund!

Score:

73/100

Label:

Napalm Records, 2023

Tracklisting:

 1. The Aftermath
 2. Dark Clouds
 3. Poisonous Apathy
 4. The Outsider
 5. Stronghold
 6. The Other Side Of Anger
 7. The Limbo
 8. Trial Of Traitors
 9. Lullaby For The Forsaken
 10. Agents Of Chaos
 11. Lift The Blindfold
 12. Lords Of Ruins
 13. The Closure

Line-up:

 • Fernanda Lira – Vocalen, basgitaar
 • Jéssica di Falchi – Gitaar
 • Tainá Bergamaschi – Gitaar
 • Luana Dametto – Drums

Links: