Crypta – Echoes Of The Soul

De namen Fernanda Lira en Luana Dametto zeggen je wellicht iets. Beide dames waren nog niet zo gek lang geleden actief voor de thrashmetalband Nervosa. Aan die samenwerking kwam een eind, waarna dit Braziliaanse tweetal het vizier volledig kon richten op Crypta. Aangevuld met Tainá Bergamaschi (ex-Hagbard) en ‘onze’ Sonia Anubis (ex-Burning Witches, ex-Sepiroth) is er ineens sprake van een internationaal gezelschap dat met Echoes Of The Soul zijn debuut uitbrengt via Napalm Records. Met Jens Bogren als soundmaster en Wes Benscoter voor het artwork, onder andere bekend van zijn werk voor Slayer en Black Sabbath, zijn er geen concessies gedaan.

Wat mogen we dan verwachten van vier dames die gebrand zijn om met dit debuut een blijvende indruk achter te laten? Death metal. Niets meer en niets minder. Echoes Of Soul laat zich namelijk erg makkelijk beluisteren en nummers als Starvation, Under The Black Wings en Kali herken je al na enkele luisterbeurten. Wat opvalt is dat het tempo niet eens zo heel hoog ligt, maar dat Crypta vooral op Arch Enemy-achtige wijze zijn songs afwerkt. Met hakkende drums, venijnige vocalen van zangeres en bassiste Fernanda Lira en kundige snarenplukkerij met links en rechts wat mooi soleerwerk, gaat de death metal erin als zoete koek. Tegelijkertijd is het gros van de nummers op Echoes Of The Soul ook wel voorzien van eenzelfde aanpak en merk je na enkele integrale luisterbeurten dat de eentonigheid op de loer ligt. Je herkent de refreinen en coupletten, weet waar de fraaie krijsen van Lira te horen zijn, maar de echte momenten dat Crypta je bij de strot grijpt blijven veelal uit.

Gelukkig bevat deze debuutplaat ook zeker zijn momenten waarop het genieten is. Het toeval wil dat dat vooral de stukken betreft wanneer Sonia Anubis haar muzikale kunsten uit de hoge hoed tovert, zoals bij Shadow Within, het afwisselende Blood Stained Heritage en de sterkste track van het album: From The Ashes. Laatstgenoemde werd niet voor niets als single naar voren geschoven aangezien de luisteraar daar een goede afwisseling krijgt van vette midtempo death, tergende krijszang, gegrom en fraaie tremoloriffs die net wat meer body geven aan het nummer. Echoes Of The Soul is daarmee in zijn geheel een stabiele plaat met enkele uitschieters die echt blijven hangen. Liefhebbers van (melodische) death mogen Crypta dan ook zeker een kans geven.

Score:

76/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. Awakening
 2. Starvation
 3. Possessed
 4. Death Arcana
 5. Shadow Within
 6. Under The Black Wings
 7. Kali
 8. Blood Stained Heritage
 9. Dark Night Of The Soul
 10. From The Ashes

Line-up:

 • Fernanda Lira – Vocalen, basgitaar
 • Luana Dametto – Drums
 • Sonia Anubis – Gitaar
 • Tainá Bergamaschi – Gitaar

Links: