Crux Tenebris – Last Supper

Belgium 2022. Dat staat te lezen op de schijf in de digipack van Crux Tenebris. Het duistere kruis uit Geraardsbergen, toe aan album nummer twee, bezorgde ons deze om te voorzien van een review. Eerder aanschouwde collega Pieter-Jan Crux Tenebris in Deinze en kregen we al een video voorgeschoteld. Nu dus een laatste maaltijd.

Crux Tenebris maakt melodische metal, die mij vooral doet denken aan het demotijdperk van veel minder bekende Zweedse bands uit de eerste helft van de jaren negentig. Gates of Ishtar, In Thy Dreams, Fatal Embrace, A Canarous Quintet, … het zegt u misschien nog iets. Crux Tenebris brengt eveneens een onderkoelde mix van melodeath uit die tijd, aangelengd met wat gothische blackmetalinvloeden (hoor ik hier en daar wat Cradle Of Filth?) die voor sfeer moeten zorgen in het oudschoolse beukwerk én gitaargewijs ook wel wat deathrash, genre Occult, eveneens uit de eerste helft van de jaren negentig. De drums staan niet bijzonder hard, de dubbele gesproken/gegrunte/gescreamde vocalen wel. Het zorgt voor een heldere en open sound, zij het met een pretentieloze en relatief onaangetaste productie. Het is bijna alsof je mee in de opnamekamer zit wanneer je deze Last Supper beluistert. De brutaliteit en agressie moet je er voornamelijk zelf bij verzinnen, maar authentiek en aanstekelijk is het absoluut zeker wel. Om maar te zwijgen van de nostalgische sferen die hier van uitgaan. Qua strakheid valt trouwens weinig tot niets aan te merken. Het wordt allemaal netjes aan elkaar geragd en getimmerd.

Op het vlak van complexiteit en vernieuwingsdrang moet je niet al te veel verwachten. De toeters en bellen (lees: donderslagen en dreigende geluidseffecten) stammen eveneens uit de vorige eeuw, toen we allemaal samen nog zaten te staren naar de hoes van Dusk and Her Embrace, niet toevallig in dezelfde kleurschakeringen als dit album. Vooral gevoelens van heimwee zetten me ertoe aan om een mooie score te geven. Ik raad jullie aan om op basis van leeftijd meer of minder punten dan ondergetekende toe te kennen. Jonger dan veertig? Doe dan maar vijf minder. Ouder dan veertig? Dan komen er vijf bij. Nog beter is natuurlijk dat je in je platenkast kijkt. Als je meloblack/death staan hebt uit de eerste helft van de jaren negentig, dan komt het allemaal wel goed met Crux Tenebris.

Luistertips: Last Supper, Visitors en Carousel of Death.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

1. Enter the Carousel
2. Carousel of Death
3. Voices
4. Leeches
5. L’âme souffrante
6. Last Supper
7. Visitors
8. Feast
9. Souls in Decay
10. Dark Skies

Line-up:

  • Lex – Gitaar
  • Ken – Keel
  • Jens – Gitaar
  • Branco – Bas
  • Goran – Drums

Link: