Cruelty – There Is No God Where I Am

Nog niet heel lang geleden had ik het voorrecht om te mogen schrijven over het debuut van Pupil Slicer. Het gretig gezelschap blijkt zowaar een tweeling te zijn met Cruelty. Ook die band komt namelijk uit Engeland en brengt met There Is No God Where I Am evenzeer zijn debuut, weliswaar via een ander label, maar toch. Een broeder van een andere moeder zullen we maar zeggen. Het label Church Road Records nam het vijftal onder zijn hoede, waarmee de eerste langspeler na twee EP’s dan echt een feit is. Net als Pupil Slicer, tuttert Cruelty uit dezelfde fles wat betekent dat je jezelf schrap mag zetten voor veertig minuten aan prettig gestoorde mathcore.

Met maar liefst twaalf nummers neemt Cruelty daar wat meer tijd voor. Om het brein niet compleet te overprikkelen met spastische muziek, bouwt de band wat rustmomenten in door gebruik te maken van wat filmische fragmenten en korte intermezzo’s. Zo creëert An Introduction ook daadwerkelijk een sfeer verhogende introductie die al snel blijkt te passen bij de nijpende mathcore die men voorschotelt. Zo schieten tracks als A Lie That Makes Life Bearable, het ijzersterke Spiritual War en To The Ground werkelijk alle kanten op, gieren de gitaren gelijk aan de banden van onze Max Verstappen op het racecircuit en zet drummer Luke Haywood je regelmatig op het verkeerde been met plotsklapse tempowisselingen of kwart- en driekwartsmaten. Het geeft de muziek een onvoorspelbaar karakter zonder dat Cruelty daar al te ver in door draaft. Soms doet de genre omschrijving zijn naam eer aan en is het allemaal nog net te volgen, maar af en toe leunt de muziek ook meer op sterke grooves of gaat de voet van het gaspedaal en horen we een kruisbestuiving van stijlen (post).

Iets over de helft van de plaat last Cruelty een kleine rustpauze in aan het eind van Mine. Twee nummers later horen we tijdens Cut weer zo’n moment om even op adem te komen, maar dan een hele track lang. Dan kan er met To The Ground wel een stevige krachteruptie tussendoor plaatsvinden, het laat je bijna denken dat je bij het eind van de plaat bent aanbeland. Met Barren Land In Blood en Starve, nummers die wel het einde van dit album inleiden, krijgen we in ieder geval nog stampende razernij te horen met beresterke vocalen die op een woeste wijze naadloos aansluiten bij de stijl van Cruelty. Die stijl gaat het ongetwijfeld goed doen bij fans van Dillinger Escape Plan, Botch en Converge.

There Is No God Where I Am bevat sterke nummers en fases, maar dus ook wat vreemd geplaatste rustmomenten. In muzikaal opzicht verschilt de tweede helft van het debuutalbum niet eens zozeer van de eerste, maar het voelt meer als los zand en dat haalt de vaart er net te veel uit. Een smetje op de feestvreugde, want Cruelty weet hoe mathcore moet klinken, tot zover is duidelijk.

Score:

76/100

Label:

Church Road Records, 2021

Tracklisting:

 1. An Introduction
 2. A Lie That Makes Life Bearable
 3. Spiritual War
 4. Crimson Eye
 5. Dead Culture
 6. If There Is A God, He Does Not Believe In Me
 7. Mine
 8. To The Ground
 9. Cut
 10. Barren Land In Bloom
 11. Starve
 12. There Is No God Where I Am

Line-up:

 • Luke Haywood – Drums
 • Jake Gauntlett – Gitaar
 • Shaafi Parvez – Vocalen
 • Jimmy Russell – Basgitaar
 • Gareth Davies – Gitaar

Links: