Crowbar – Zero And Below

Het leven verandert constant. Bands ontstaan of vallen uiteen, bands veranderen hun sound of slaan aan het experimenteren terwijl nog andere met moeite nog nieuw werk uitbrengen. Middenin deze zee aan veranderingen ligt een golfbreker van betrouwbaarheid en continuïteit. Crowbar brengt namelijk met de regelmaat van de klok nieuw werk uit en slaat hierbij amper of nooit aan het experimenteren. De band levert snoeiharde, dan weer langzame sludge metal af en dat is op deze nieuwste schijf niet anders. Enkel de bezetting is de laatste dertig jaar verschillende keren gewijzigd. Zanger en wandelende, rokende gitaar Kirk Windstein lijkt hierbij de enige, echte constante te zijn. Al lijkt het tegenwoordig wel mee te vallen met dit soort stoelendans. Enkel basgitarist Shane Wesley werkt voor het eerst mee aan een Crowbar-album en ook hij draait ondertussen reeds mee sinds 2018.

Zes jaar hebben we erop moeten wachten. Het is van Sever The Wicked Hand (2011) geleden dat er nog zoveel tijd tussen twee Crowbar-platen zat. Laten we het op de pandemie steken want normaal is de band productiever hoor. Wat er ook van mogen zijn: de nieuwe plaat is er eindelijk en deze levert bij de eerste luisterbeurt amper verrassingen op. Het is klassieke Crowbar wat we te horen krijgen. Het album start trouwens direct met één van de betere nummers op de plaat. The Fear That Binds You kent een heerlijk trillende gitaarriff en Windstein geeft onmiddellijk aan dat hij er zin in heeft. Licht grommend en kwaad op de moderne wereld ontbindt de man zijn duivels. Mentaal is hij steeds blijven hangen in één of ander moeras in Louisiana. Gelukkig maar. Het levert ons in ieder geval reeds dertig jaar lang zweterige, plakkerige en brutale sludge metal op.

Windstein heeft een karaktervolle, herkenbare stem natuurlijk. Toch is het de mans gitaartalent dat de nodige aandacht verdient. Ik zag Crowbar in 2019 nog aan het werk op Graspop en raakte toen danig onder de indruk van het sprekende gemak waarmee Windstein zijn gitaar liet zingen. Ik zag de man dingen doen die ik amper voor mogelijk hield. Op een album komt dit er minder uit. Ik zou iedereen aanraden om eens een live-optreden van deze band mee te pikken. Ik zag Crowbar slechts éénmaal aan het werk, maar zal geen mogelijkheid laten schieten om deze nogmaals te zien spelen.

Het album biedt de luisteraar een pak lekker klinkende sludge-nummers aan. Bleeding From Every Hole – wat een romantisch klinkende titel zeg – of Chemical Godz zijn leuke toevoegingen aan het repertoire van de band. Bassist Wesley krijgt op de beide nummers overigens de kans om zich te tonen en doet dit met verve! De iets wat tragere tracks Denial Of The Truth en Zero And Below zijn eveneens het vermelden waard. Een trage sludge riff domineert de beide nummers. Je zou zelfs kunnen spreken van doom metal in plaats van sludge metal, maar de beide muziekgenres rollen wel vaker over elkaars rijbaan natuurlijk.

Het is een beetje dubbel. Deze Zero And Below is eigenlijk exact, maar dan ook exact hetgeen ik verwachtte van een nieuwe Crowbar-plaat. Er is niets vernieuwend aan deze schijf, nee het is gewoon meer van hetzelfde dat de band de voorbije decennia over de wereld uitkiepte. Het is eigenlijk jammer om toe te geven, maar bij veel andere bands was het kot nu te klein en was ik hier nu aan het afgeven over zo’n schrijnend gebrek aan innovatie. Edoch, beeld je nu in dat Crowbar eens iets anders had geprobeerd en de band – ik zeg maar wat – prog-elementen had geïmplementeerd in zijn muziek. Dat had pas een drama geweest zeg! Nee, deze band staat gelijk aan droge, onvergeeflijke sludge metal zonder veel stierenkak of slingers errond. Het is een zegen dat Crowbar blijft klinken zoals deze klinkt. Wat je hoort is wat je krijgt. Dat was Crowbar anno 1990 en dat is Crowbar anno 2022 nog steeds. Houden zo jongens.

Score:

83/100

Label:

MNRK Heavy, 2022

Tracklisting:

1. The Fear That Binds You
2. Her Evil Is Sacred
3. Confess To Nothing
4. Chemical Godz
5. Denial Of The Truth
6. Bleeding From Every Hole
7. It’s Always Worth The Gain
8. Crush Negativity
9. Reanimating A Lie
10. Zero And Below

Line-up:

  • Kirk Windstein – Zang, gitaar
  • Tommy Buckley – Drums
  • Matt Brunson – Gitaar
  • Shane Wesley – Basgitaar

Links: