Cro-Mags – 2020

Nee, Cro-Mags is niet meer de band die midden jaren ’80 de klassieker The Age Of Quarrel op de wereld losliet. Maar Harley Flanagan heeft van 2020 toch maar mooi een zeer productief jaar gemaakt met maar liefst twee Cro-Mags-releases. In juni nog kwam met In The Beginning het eerste Cro-Mags-album in twintig jaar uit en nu – nog geen zes maanden later – ligt er met 2020 alweer een nieuwe EP.

En (opnieuw) nee, 2020 is niet bij gebrek aan inspiratie als titel gekozen. Op deze EP trachten Flanagan en de zijnen het bijna afgelopen jaar te vangen in songs. Zes stuks om precies te zijn, die samen ook nog eens twintig minuten en twintig seconden duren. Dat laatste was niet per se de bedoeling maar toen de band toevallig twintig minuten en zestien seconden aan muziek bleek te hebben opgenomen was het toevoegen van vier seconden geluid natuurlijk te gemakkelijk om het niet te doen. Betekent dit alles nu dat we zes saai voortkruipende songs vol persconferenties, mondkapjes en COVID-core krijgen? Dat niet. Flanagan heeft zich voor deze EP laten inspireren (een inspiratie die vermoedelijk eerder vanzelf kwam) door zaken als quarantaine, een leeg New York, brandende gebouwen en vernietiging, want “2020 is a year none of us will ever forget”.

Dat in het achterhoofd houdend begint Age Of Quarantine begint opmerkelijk relaxed met een funky “funky drummer”-intro. Het zal nog maar het begin van het jaar zijn toen we allen nog in gezegende onwetendheid verkeerden. De beukende basgitaar van Flanagan en een opzwepende “oeh”, die de gedachten onwillekeurig doen uitgaan naar Rage Against The Machine, verscheuren de kortstondige rust. Tijd voor een loeizware riff die de ware aard van 2020 laat horen. Midden in de song gaat het tempo stevig omhoog naar standje bijtende hardcore. Daarbij horen we voor het eerst waar het schoentje af en toe een beetje lijkt te wringen op deze release. In de snelle stukken valt (op de promo) het geluid wat tegen. Daar zijn de instrumenten niet heel goed van elkaar te onderscheiden zijn en klinkt het allemaal wat troebel. Maar goed 2020 is ook een getroebleerd jaar zullen we maar zeggen. In de zware break die volgt wordt dat echter gelijk weer recht getrokken. Het contrast tussen het moshritme en de kenmerkend ijl vliedende gitaar Rocky George is daar ronduit fraai te noemen.

2020 begint met hetzelfde contrast met een lang aangehouden (bijna) postlead over de hard doordenderende hardcoretrein. Blaffend bijt Harley ons over de zware riffs toe om toch vooral goed om ons heen te blijven kijken naar wat er allemaal gebeurt. Na deze onheilspellende track is Life On Earth de energieke en rechtlijnige aanjager die middels zware gangvocalen de boel daadwerkelijk in beweging zet. Het later volgende Chaos In The Streets ligt in dezelfde fanatieke lijn.

Veel minder rechtlijnig is Violence and Destruction dat in weerwil van de titel begint met een vervreemdende soundscape gebaseerd op reggae en ska (ik wist ook niet dat dat kon). In het snelle stuk dat volgt spreekt Flanagan  – diep in het geluid liggend – zijn cleane stem aan en soleert George er op de van hem gekende manier op los. Ongebreideld soleren doet George ook op het afsluitende Cro-Fusion. Het betreft een bijna vijf minuten durende uitsnede uit een twintig minten durende instrumentale jam. Dat er met fusion gespeeld wordt geeft de titel al weg en daarmee doe heeft wel wat van de Nuclear Power Trio-EP die we hier laatst bespraken. Cro-Fusion heeft echter veel meer “punch” en landt mede daarom toch wat beter.

Met 2020 hebben de meer avontuurlijke liefhebbers van afwisselende, vuig klinkende hardcore een EP in handen waarmee zij dit jaar passend kunnen afsluiten. Met een oudejaarsmosh waarin alle woede en frustratie van het voorbije jaar er in een keer uitgeramd kunnen worden. Wel eerst even de meubels opzij zetten natuurlijk.

Label:

Mission Two Entertainment, 2020

Tracklisting:

  1. Age Of Quarantine
  2. 2020
  3. Life On Earth
  4. Violence and Destruction
  5. Chaos In The Streets
  6. Cro-Fusion

Line-up:

  • Harley Flanagan – Vocalen, basgitaar
  • Rocky George – Gitaar
  • Gary “G-man” Sullivan – Drums
  • Gabby Abularach – Gitaar

Links: