Nuclear Power Trio – Clear And Present Rager

Deze supergroep bestaat uit (maar liefst) Donald Trump, Vladimir Poetin en Kim Jong-un, drie leiders die de reputatie hebben nog wel eens een gevaarlijk wedstrijdje “Wie heeft de langste?” te spelen. Als zij niet bezig zijn de wereld op scherp te zetten, houden ze ervan om zich muzikaal te laten gelden. Dat doen ze dan in dit Nuclear Power Trio dat met A Clear And Present Rager de wereld tot volgzaamheid slaat middels vijf volledig instrumentale tracks.

Dit toch wel hilarische concept werkt goed, met name met beeld erbij (zie de clip en hoes), en wordt verder uitgewerkt in grappige titels. Titels die vaak ook nog iets zeggen over het auditieve thema van de songs. Zo is de titelsong inderdaad een felle funk-“rager”. U weet wel, zo’n heftig funkmetalamalgaam als we eerder hoorden bij de oude (!) Red Hot Chili Peppers en in de fanatiekere nummers van Infectious Grooves (“the plague that makes your booty move”). Je hoort gewoon dat de manisch slappende basplukker Poetin zijn invloeden direct uit de originele funk zelf haalt en niet uit wat daarna kwam. Een knappe, fusionachtige lead van Trump doet echter (toch niet echt karakteristiek voor de man) al stevig wat water bij de wijn. Zonder meer knap, maar wel voor een beperkt publiek naar wij vrezen. Mutually Assured Seduction dan drijft inderdaad op een verleidelijk, om niet te zeggen sexy, gitaarthema en is met zijn oplopende tempo een van de sterkere tracks. En The Fusion Collusion? Het zal niet verbazen: heftig funkwerk wordt afgewisseld met lang uitlopende fusionlijnen en lyrisch gitaarwerk.

Kwaadwillende tongen beweren overigens dat de band in werkelijkheid zou bestaan uit drummer Pete Webber (Havok), bassist Nick Schendzielos (Job For A Cowboy, Cephalic Carnage) en gitarist Greg Burgess (Allegaeon). Fake news natuurlijk, hoewel het wel gewoon terug te vinden is op hun social media. Fans die opveren bij deze namen geven we wel een waarschuwing mee. De muziek op A Clear And Present Rager is behoudens de techniek en progressie in bas- en gitaarlijnen nauwelijks te vergelijken met die van de uitzendende bands. Hoewel een en ander met regelmaat fel uit de boxen komt, worden de echt harde regionen geschuwd. Deze zijn ingeruild voor wat meer meditatieve momenten en jazzy passages. Wereldvernietigend, zoals je toch van mannen met de grillige reputatie van Trump, Poetin en Jong-un zou verwachten, is het in ieder geval niet.

Het totaalbeeld is uiteindelijk dat het gebodene muzikaal imponerend is maar soms wat zenuwachtig uit de boxen komt en eenvoudigweg niet voldoende aanknopingspunten heeft om echte impact te hebben. Nu is dat in de instrumentale muziek sowieso alleen voorbehouden aan de groten der aarden. Dat niveau halen deze grappenmakers nog net niet.

Label:

Metal Blade Records, 2020

Tracklisting:

  1. Clear And Present Rager
  2. Grab “Em By The Pyongyang
  3. The Fusion Collusion
  4. Ukraine In The Membrane
  5. Mutually Assured Seduction

Line-up:

  • Kimmy – Drums
  • Donny – Gitaar
  • Vlad – Basgitaar

Links: