Crimson Moonlight – Veil of Remembrance

Crimson Moonlight – Veil of Remembrance
Rivel Records, 2005

De Zweden van Crimson Moonlight hebben alweer een tweede album uit, na hun debuut “The Covenant Progress”. Het reclameblaadje wat ik bij de cd krijgt heeft het over een “nieuwe standaard voor extreme metal” en belooft dat “Veil of Remembrance” het favoriete album van 2005 zal worden voor vele extreme metalheads. Dat valt allemaal reuze mee: wat de band op dit cdtje geperst heeft klinkt bij vlagen alleraardigst, maar geheel gezien niet wereldschokkend.

Voortdurend doet de band afwisselend aan bands als Dark Funeral, Marduk en de latere Dimmu Borgir denken. De hoog tempo black metal stukken, met bijna overal een hoofdrol voor minstens een van de drie gitaren, klinken absoluut niet verkeerd. Ze worden alleen omgeven door langzamere, melodische passages, af en toe de death metal kant opgaand, die mij als luisteraar hier en daar wat laten insukkelen, totdat de volgende explosie kwaadaardigheid zich aandient. Dit is eigenlijk meteen het hele verhaal van deze cd: afwisselend hoog tempo black metal geweld, wat vaak erg lekker klinkt, naast lager tempo melodische riffs, die de aandacht moeilijk vasthouden, en af en toe wat onwennig klinken. Het lijkt hier en daar alsof de band ontzettend graag deze afwisseling wil brengen, maar niet goed weet hoe om te gaan met die melodische, tragere tussenstukken. Dat het eerste nummer wat onverwacht met een fade-out van zo’n minder stuk eindigt, hint ook naar dat songwritingprobleem.

De vocalen zijn redelijk, zowel de scream als de af en toe gebruikte grunt. Er wordt veel gebruik gemaakt van DB-drum, en verder is het aantal van drie gitaristen opmerkelijk te noemen. Hier en daar wordt die beschikking over drie gitaristen erg goed gebruikt, maar ik denk dat de band hier meer mee kan en zou moeten doen. Een volgende release van deze band ben ik dan ook wel benieuwd naar, maar op “Veil of Remembrance” bekoren mij eigenlijk enkel de hoog tempo black metal explosies. Crimson Moonlight zal fans van bovengenoemde bands misschien niet tegenvallen (zij kunnen de band keuren middels de .ogg files op hun website), maar heeft nog geen must-have geschreven tot nu toe.

Tracklist:

 1. Intimations of everlasting constancy
 2. Painful mind contradiction
 3. Embraced by the beauty of cold
 4. The echoes of thought
 5. My grief, my remembrance
 6. The cold grip of terror
 7. Illusions was true beauty
 8. Contemplations along the way
 9. Reflections upon the distress and agony of faith

Line-up:

 • Simon Rosén – Vocalen
 • Gustav Elowson – Drums
 • Erik Tordsson – Basgitaar
 • Per Sundberg – Gitaar
 • Hubertus Liljegren – Gitaar
 • Jani Stefanovic – Gitaar

Links: