Creeping Fear – Hategod Triumph

Het Franse Dolorem Records legt ons weer in de watten. Labelleider Alex bewees België een grote dienst toen hij de plaat The Ones Who Came Back van de Limburgse band Storm Upon The Masses uitbracht (check die plaat!), een album dat ik met plezier tweemaandelijks in de gleuf steek. In het uitbrengen van betrouwbare brutale death metal, daar blinkt het label het meest in uit. Creeping Fear uit Frankrijk bracht in 2017 zijn debuutlangspeler Onward to Apocalypse uit via Dolorem Records, nu is het tijd voor nummer twee.

Creeping Fear dus, een band die voor zijn nieuwe album de mastering liet uitvoeren door Dan Swanö in zijn Unisound Studio en Paolo Girardi (hier klikken) zo ver kreeg het artwork te doen. Niet slecht om mee te beginnen. Het horrorgevoel uit de Unisound Studio hoor je alvast meteen, en ook de oldschool sfeer (een verstaanbare hese strot die bijzonder organisch klinkt, gierende en gillende Cannibal Corpse-gitaren, voldoende stamppot ritmes, …) zijn aanwezig. Qua uitvoering gaat het echter veelvuldig richting blackdeath/technische death/brutal death met een pak flashbacks richting Angelcorpse, Immolation, Yattering, Deeds of Flesh, … allemaal begeleid door niet aflatende blastbuien. Ook regelmatig aanwezig: tremelo black(death)metalgitaarpartijen, genre Belphegor, nieuwe Enthroned en Azarath.

Ik heb ondertussen al acht bands laten vallen, maar nog steeds heb ik het gevoel dat er meer te vertellen en verwijzen valt. Creeping Fear is naar mijn gevoel dan ook een band die bijzonder vakkundig te werk gaat, op een genietbare wijze, met een degelijke sound … Alleen blijft het daar steken. Aan originaliteit en eigen identiteit mankeert het wat. De vocalen bijvoorbeeld, zijn uiterst degelijk, met een bijna live-feel, maar vrij monotoon als je het over de ganse lengte van de plaat bekijkt. De riffs snijden en scheuren, maar nergens slaan ze in als weerhaken. De drums zijn zijn technisch, aanstekelijk en strak, maar nergens vernieuwend of zo opvallend dat ik er geil van word. Ik blijf dan ook met het gevoel achter dat Hategod Triumph een album is van een band met bijzonder veel potentieel, ambitie, connecties en drive, die zal blijven ontwikkelen tot het een Creeping Fear-smoelwerk zal krijgen waar we niet meer naast kunnen kijken.

Check even bovenstaande clip, like het label en zoek dat Storm Upon The Masses even op. Het is niet dat je iets beters te doen hebt.

Score:

77/100

Label:

Dolorem Records, 2021

Tracklisting:

 1. Collapse
 2. Hate Crush Consume
 3. Deceitful Tongues
 4. Hategod Triumph
 5. Wearing the Skin of the Wicked
 6. We Belong To The Crypts
 7. Summoned In Hellfire’s Blood
 8. From Wombs To Battlefield

Line-up:

 • Gabriel H. – Gitaar
 • Clement – Keel, Gitaar
 • Paul – Bas
 • Theo – Drums

Links: