Counterparts – Nothing Left To Love, B-sides

Uit het zuiden van de provincie Ontario, Canada meer specifiek uit Hamilton, komt dit hardcorecollectief, Counterparts. De band is al actief sinds 2010 en Nothing Left To Love is alweer hun zesde langspeler. Deze kwam echter al uit in 2019. Waarom dan nu bespreken? Ja, omdat diezelfde kerels recentelijk twee extra nummers lanceerden onder dezelfde albumtitel maar dan de b-kantjes. Lees: er waren nog wat nummers over die te goed waren om weg te kieperen. Ook bleek dit zesde album nog niet besproken te zijn in 2019. Vandaar, het twee-vliegen-in-één-klap-principe. Ik vind in ons eigen archief enkel nog een review terug uit 2013 van The Difference Between Hell And Home

Als ik alles mag geloven wat er over deze band geschreven wordt, is Counterparts geen klassieke hardcoreband. Hij bouwt heel wat bruggen en zoekt met andere grenzen naar andere genres, zij het wel subtiel. Ook dit album lijkt opgemaakt te zijn in dezelfde lijn als zijn voorgangers. Je krijgt oerdegelijke hardcore te horen met een ritmesectie die heel wat tempowisselingen doorvoert. Je hoort een gitaartandem die naast typische breakdowns ook tijd uitgetrokken heeft om na te denken over wat innovatievere, melodieuze leads en solo’s. De zang is vrij monotoon maar beestig agressief. Je zal, ook bij momenten weliswaar, discreet wat cleane zang horen, louter ter ondersteuning. De cleane zang krijgt zo geen apart platform wat we al wat gewoon zijn bij heel wat metalcorebands, denk dan bijvoorbeeld aan labelgenoten, The Amity Affliction. Nummers die indruk maken zijn de korte opener en het tweede nummer, respectievelijk Love Me en Wings Of Nightmares. Maar ook het bij momenten erg slepende Your Own Knife mag er zijn, terwijl de gevoelige gitaarpartij in het voorlaatste Oceans Of Another evenmin te versmaden is. Die partij sluit naadloos aan op het openingsthema van de titelsong.

De b-kantjes dan? Die liggen voor mijn part toch in het verlengde van de nummers op de bovenvermelde langspeler en hadden daar dan ook gerust tussen mogen staan.

In zijn geheel toch een aardige combinatie melodieuze hardcorenummers. Vooral opvallend zijn de gitaarlicks en -tricks die me wat doen denken aan melodieuze metalcoregoden. Met de brute kracht die deze band bij momenten uitstraalt, maken ze deze twee platen  meer dan de moeite om naar te luisteren.

Score:

80/100

Label:

Pure Noise Records, 2020

Tracklisting:

 1. Love Me
 2. Wings Of Nightmares
 3. Paradise And Plague
 4. The Hands That Used To Hold Me
 5. Separate Wounds
 6. Your Own Knife
 7. Cherished
 8. Imprints
 9. Ocean Of Another
 10. Nothing Left To Love
 11. Purer From Pain (B-sides)
 12. Strings Of Separation (B-sides)

Line-up:

 • Alex Re – Gitaar
 • Blake Hardman – Gitaar
 • Brendan Murphy – Zang
 • Kyle Brownlee – Drums
 • Tyler Williams – Basgitaar

Links: