Cortège – Chasing Daylight

Ambient doom uit Texas. Dat is hoe Cortège zichzelf omschrijft. In deze nieuwe EP verkennen ze nieuwe diepten. Tevens is het hun eerste uitgave bij het label Desert Records. Met het nieuwe label lijkt de band ook zijn huisstijl compleet te hebben veranderd. De strakke zwart-witfoto’s die we kennen van eerdere uitgaven als Capricorn  en Journey to the Stars zijn vervangen door een fantasy stripboek-noir achtige vormgeving.

De EP opent met een bombast die me deed denken aan Am I Evil van Diamond Head. Dit knallende begin wordt al snel omgezet in prettige, sfeervolle basislijnen die worden onderstreept door het rustige, haast jazzy drumwerk. Het past daardoor goed in het straatje van Bohern & Der Club of Gore en Heroin and Your Veins. Echter krijgen we niet de kans om met een whisky’tje in onze hand weg te dommelen. Door de korte, intense passages op het einde van Part 1 wordt onze aandacht erbij gehouden. Van de ene kant is dat prima, maar van de andere kant is het jammer dat de dromerige kalmte die het nummer teweeg bracht doorbroken wordt.

Gelukkig wordt de rust in Part 2 herpakt. De keyboardklanken vormen een warm bedje waarin de baslijn zich kan woelen. Het is net als zijn voorganger een prettige, sfeervolle track. Perfect voor een nachtelijke wandeling of het laatste drankje voor het slapen. Zwaar metaal is het zeker niet. Ik zou het dan ook niet aanraden als feestmuziek. Niet dat er in tijden als deze veel te feesten is, maar toch. Het is daarentegen wél een EP die van pas zou komen bij zoektochten naar innerlijke rust en bezinning.

Cortége levert hier een sfeervolle EP die op bepaalde momenten goed tot zijn recht kan komen. Het is echter niet iets wat ik iedere dag op zal zetten.

Label:

Desert Records, 2021

Tracklisting:

  1. Chasing Daylight part 1
  2. Chasing Daylight part 2

Line-up:

  • Mike Swarbrick – Basgitaar, Mellotron, Bellen Bas
  • Adrian Voorhies – Drums

Links: