Constipation – Alicia

Dat het grindcoregenre bestaat uit bands die zichzelf in de meeste gevallen niet al te serieus nemen, hoef ik waarschijnlijk de meeste metalfans niet meer uit te leggen. De meeste nummers hebben een gemiddelde tijdspanne van om en nabij de twee minuten en soms duurt een nummer slechts een aantal seconden. Dat humoristische uitingen en teksten ook nog een belangrijk onderdeel zijn voor de meeste bands – en fans – is ook een gegeven. De gemiddelde grindcorefan loopt hossend met een wc-borstel door de moshpit. Echter zijn er bands, zoals het Tsjechische Gutalax met een ware cultstatus.

Zoveel ridiculiteit hoeft het niet perse ten koste te gaan van de kwaliteit. Zo bewijst ook het Slowaakse Constipation. Een Constipation hebben kan uitermate vervelend zijn, maar luisteren naar deze Slowaakse grinders is dat allesbehalve. Het is echter een beproefde formule die de heren hier tijdens het eerste album Alicia tentoonspreiden. De gemiddelde nummerlengte ligt daarbij rond de twee minuten, met Jam als kortste nummer (slechts één minuut en vier seconden). Toch weet Constipation met deze korte nummers in de meeste gevallen prima te overtuigen. Het eerder genoemde Jam is slechts een ontspannend gitaarriedeltje ter onderbreking, voor wat betreft de overige nummers gaat er flink de beuk in. Kneiterhard blasten, dikke basaanslagen die ver voor in de mix liggen, gorgelende en brute keelperversiteiten of juist tijdens Ruja een schreeuw ter afwisseling.

De gitaarriffs zouden ook zomaar door een klasse deathmetalband gespeeld kunnen worden, Constipation is dus niet voor de slappe poes, getuige ook het nummer met de gevaarlijke titel Sexcat. We verstaan er natuurlijk allemaal geen reet van, ondefinieerbaar Slowaaks, desondanks kunnen we ons wel voorstellen wat voor soort teksten er de revue passeren. Bovendien vinden we Svet Facku Ti Da (ofwel; de wereld zal je slaan) een heerlijk vertrouwd hoempapa grindcore nummer in traditionele stijl.

Let wel, dit is het type muziek waarvoor je in de stemming moet zijn. Ik zou op basis van Alicia, deze Slowaakse bende onder de naam Constipation tot de beloftedivisie willen rekenen. Zeer hoogstaand klinkt het in zijn geheel nergens en dat is volgens mij ook helemaal niet de opzet, laat deze mannen lekker bruut musiceren, opdat we met zijn allen ook nog eens plezier kunnen hebben. De luistertip is het hier toegevoegde Necrogolo.

Score:

75/100

Label:

Eigen beheer, 2023

Tracklisting:

 1. TV Shit
 2. Sexcat
 3. Pungent Smel
 4. D.P.F.
 5. Migrena
 6. Necrogolo
 7. Tancuj!
 8. Alica
 9. Jam
 10. Zumpa
 11. Ruja
 12. Mucha CC
 13. Svet Facku Ti Da
 14. OutroYoga

Line-up:

 • Jozef „ Dodi“ Košč – Gitaren, zang
 • Martin „Fetus“ Calko – Zang
 • Radoslav Smrek – Bas
 • Marek Baran – Drums

Link: