Conquer Divide – Slow Burn

Bij fans van Electric Callboy zal de naam Conquer Divide ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Deze volledig vrouwelijke hardrockband verscheen vorig jaar namelijk bij mij op de radar dankzij samenwerking Fuckboi, een nummer van Electric Callboys meest recente album Tekkno. Conquer Divide is echter geen nieuwe band: in 2015 bracht men namelijk al een eerste, zelfbenoemd album uit. Sindsdien is het echter, op enkele singletjes na, al een flinke tijd opvallend stil geweest. Nu, acht jaar later, is daar eindelijk het langverwachte tweede album: Slow Burn.

Wat met name aan het begin van het album opvalt, is dat de band heeft gekozen voor een meer toegankelijk geluid, waarin de muzikale lijnen een stuk melodieuzer zijn geworden. De band neemt op deze manier afstand van zijn hardere metalcorewortels, die in Slow Burn plaats moeten maken voor wat meer pop- en alternatieve rockelementen. Het album bevat daarnaast een stuk minder screams van vocaliste Janel Duarte. Op sommige momenten gaat de melodische zang even samen met de screams, maar dit gebeurt eigenlijk te weinig waardoor het album regelmatig de rauwe energie mist die de band ons op Conquer Divide wel wist te bezorgen.

“Slow Burn”  lijkt het begin van dit album perfect te omschrijven: de tekst van opener Atonement overstijgt niet het niveau van het gemiddelde Top 40-nummer. Dat terwijl we ook teksten met thema’s als de verwaarlozing van onze planeet en de worsteling van vrouwen in de muziekindustrie op Slow Burn terug horen komen. De rijmelarij die we in Atonement horen, valt bij dit soort onderwerpen absoluut in het niet. Op de korte scream “How does it feel to be a filthy fucking rat” na, mist het nummer jammer genoeg de stuwkracht waarop je hoopt bij een albumopener.

Gelukkig gaat het met Paralyzed al wat meer de goede richting op, gevolgd door mijn persoonlijke favoriet van het album: welcome2paradise. De song begint met een lekker riffje, er is een perfecte balans tussen de rauwe screams van Janel Duarte en de heldere vocalen van Kia Castillo en de groovy drums van Samantha Landa zorgen dat de krachtige sound ook in de naar verhouding rustigere coupletten behouden blijft. Daarnaast is dit een van de nummers die een maatschappijkritische noot bevat. welcome2paradise geeft kritiek op menselijk gedrag, hebzucht en de destructieve aard van onze maatschappij. De song roept op om na te denken over de consequenties van je gedrag en je nalatenschap, een boodschap die perfect samengaat met de stevige metalcoresound die we in dit nummer horen.

system_failure gaat op dezelfde wijze verder en voldoet volledig aan de verwachtingen die ik had van de band na het beluisteren van het debuutalbum. De constante overgangen tussen de zang en screams vormen een hele fijne afwisseling en zorgen samen met de ‘beefy’ gitaarriff en gefluisterde vocalen net voor de breakdown, dat het nummer interessant blijft.

De rest van het album blijft continu schakelen tussen het recentere, meer popgerichte geluid en de hardere metalcoreklanken die we van Conquer Divide kennen. Het is duidelijk dat de band heeft ingezet op het evolueren van de muziek om een breder publiek aan te spreken. Hierdoor heeft Conquer Divide in sommige nummers wat mij betreft ingeleverd op uniciteit en herkenbare sound. Gelukkig bevat Slow Burn echter voldoende nummers die aantonen dat de band nog steeds aan de verwachtingen van het debuut kan voldoen. Al met al laat het album zien dat Conquer Divide absoluut een band is om de komende tijd in de gaten te houden, maar die zeker nog ruimte over heeft voor groei en verfijning in toekomstige releases.

Score:

70/100

Label:

Mascot Label Group, 2023

Tracklisting:

 1. Atonement
 2. N E W H E A V E N
 3. Paralyzed
 4. welcome2paradise
 5. PRESSURE
 6. system_failure
 7. playing w/ fire
 8. Over It.
 9. Afterthought.wav
 10. the INVISIBLE
 11. wide awake
 12. OnlyGirl
 13. gAtEkEePer

Line-up:

 • Kiarely Taylor – Vocalen
 • Janel Duarte – Bas, vocalen
 • Kristen Sturgis – Gitaar
 • Isabel Johnson – Gitaar
 • Samantha Landa – Drums

Links: