Confidential – Devil Inside

Het uit Noorwegen afkomstige Confidential werd in 2020 opgericht. Kan het ongelukkiger? Een band beginnen middenin een wereldwijde pandemie met onzekerheden over optredens, festivals en zelfs oefensessies die niet door konden gaan. De band trok zich er weinig van aan want er werden in de aanloop naar dit debuut liefst vier singles uitgebracht en een deal met een platenmaatschappij van formaat gescoord. Dan is er wederzijds vertrouwen. Terecht?

Nou, ik dacht het wel! Bij symfonische metal met vrouwelijke zang, in de mix weggestopte gitaren en synthesizers, moet ik altijd wat besmuikt aan de term Efteling-rock denken. Maar niets van dat alles bij Confidential. De dame en heren trappen, na een intro, af met Devil Inside. Een goed opgebouwd nummer met een aanstekelijk refrein. In Salvation vallen (naast opnieuw aanstekelijke melodieën) de goede solo’s op.

Devil Inside komt over als een erg persoonlijk album en volgens de bijgeleverde informatie vertellen de nummers een persoonlijk verhaal van zangeres Astrid K. Mjøen. Ze stelt zich daarbij kwetsbaar op in de mooie ballade Forever Angel. Over de volgorde van de nummers is goed nagedacht. Relatief hardere nummers worden afgewisseld met meer ingetogen stukken en dat levert een mooie balans op. Of je houdt van de modulaties die af en toe tegen het einde van een nummer worden ingezet is een kwestie van smaak maar niemand kan ontkennen dat Confidential een nieuwe ster aan het firmament is. Luistertips, naast eerder genoemde nummers, zijn Queen Of The Dark en My Evermore.

Voor Devil Inside moest Confidential nog gebruikmaken van een sessie drummer en basgitarist. Het is voor de band te hopen dat er snel een vaste line-up wordt gevonden. Devil Inside is een album dat het verdient om live gehoord te worden.

Score:

82/100

Label:

Massacre Records, 2022

Tracklisting:

 1. Prelude To Resurrection
 2. Devil Inside
 3. Salvation (feat. Jake E)
 4. Forever Angel
 5. Release My Symphony
 6. Historia
 7. Queen Of The Dark
 8. Brother Of My Soul
 9. Prophecies
 10. My Evermore
 11. My Kiss Of Death
 12. Black Angel (Feat. Madeleine Liljestam)

Line-up:

 • Astrid K. Mjøen – Zang
 • David Hovde – Gitaar
 • Frode Hovd – Gitaar
 • Charlotte Stav – synthesizer, piano en achtergrondvocalen
 • Jacob Hansen – Basgitaar
 • Robert Myrhaug – Drums

Links: