Concede – Indoctrinate

Voor fans van Nails, Nasum, Magrudergrind en Trap Them? Dan schieten alle neurotransmitters van ondergetekende in het rood hé! Er zijn immers geen heftigere muzieksoorten dan grindcore en powerviolence, mits de uitvoering juist is. Het Australische Concede dat ooit begon als eenmansproject mag wat betreft zijn bestaansrecht (2017) dan nog wel nat achter de oren zijn, in muzikaal opzicht is daar weinig van terug te horen. De band is inmiddels met bassist Tom Waterhouse (Earth Rot) en Peter Emms op zang uitgebreid. Met twee EP’s en een split op zak was het nu in deze samenstelling dus hoog tijd voor de eerste ‘full-length’. Full-length tussen haakjes ja, want met vijftien nummers in tweeëntwintig minuten staat de voorhuid op standje Spaanse kraag. Hop hop gas erop!

Welnu: geen idee wat de huidige toestand daar in Perth is, maar de agressie en het venijn sijpelt van deze plaat af zoals het vet dat bij een verse Hema-rookworst doet. Tel de muzikale invloeden van de bands hierboven op in combinatie met nummers die gemiddeld net boven de minuut liggen en je weet hoe de wind staat op Indoctrinate. Als een allesvernietigende wervelwind penetreert het trio zijn ongepolijste mix van hardcore, grindcore en powerviolence door je gehoorgang heen. De krakerige, crust-achtige productie zorgt voor een nog ruiger resultaat aangezien de gitaarsnaren regelmatig piepen en kraken terwijl de d-beat drums zo droog als woestijnzand klinken. Het is allemaal geen straf en totaal gedoogd bij deze maniakale muziekexplosie aangezien nummers als Indoctrinate, het mega opgefokte You Ruin Me en Proselytize, en het Nasum-achtige Deliverer erin gaan als zoete koek. Het resultaat is veelal rechttoe rechtaan maar het is Concede dan ook allerminst te doen om de originaliteitsprijs.

Enige beperkte vorm van afwisseling krijgt de luisteraar met het meer groovende Burn In Your Own Hell en Baited, dat mede door de ruige backingvocals en snoeiharde breaks al snel doet denken aan een naam als Magrudergrind. One With The Earth klokt als afsluiter en vreemde eend in de bijt af op maar liefst vijfenhalve minuut, oftewel een derde van de totale speeltijd. Het trage en uitgerekte nummer geeft je weer even wat lucht na de immense achtbaan die je erop hebt zitten, alvorens je weer op de afspeelknop drukt. Indoctrinate is daarmee een overtuigend werkstukje in zijn genre, een genre waarin we dit jaar vooralsnog alleen van ACxDC echt hebben kunnen genieten. Concede is zeker een blijvertje dus gewoon steunen die hap!

Score:

80/100

Label:

Petrichor Records, 2020

Tracklisting:

 1. Indoctrinate
 2. Through The Teeth
 3. Brainwash
 4. Burn In Your Own Hell
 5. You Ruin Me
 6. Proselytize
 7. Misgiven
 8. No Certainty
 9. Influence
 10. Baited
 11. Deliverer
 12. Bottom Feeder
 13. Conditioned
 14. Plagued
 15. One With The Earth

Line-up:

 • Jay Huxtable – Gitaar, drums
 • Peter Emms – Vocalen
 • Tom Waterhouse – Basgitaar

Links: