Combos – Steelo

Boom Shakalaka! Of u even naar deze frisse jongens uit Noorwegen wil luisteren. Hun werkje heet Steelo en ze hebben zelf de naam Combos aangenomen. Een debuutalbum is het, met een speelduur van 26 minuten. Check even de foto en u ziet dat het een potje wild op de bank springen wordt nadat u op play drukt. Naar eigen zeggen maken ze punk/noise rock recht in uw gezicht. Kom maar op!

De band houdt van dynamiek en herkenbare, catchy deuntjes. Waar de drum wat rondjes trommelt tijdens de coupletten gaan we tijdens de refreinen volledig cymbaal. Experimenten tref je hier niet aan, maar de muziek is lekker energiek en noisy uitgevoerd. De gitaren kennen de power chords en buiten die kennis prima uit. Vocaal zijn 90s hip-hopinvloeden te horen. De vocalist rapt zijn teksten voornamelijk, er zijn geen rauwe vocalen hier. Het is niet echt boos, maar eerder lekker opgefokt, zodat u zich eens lekker kan uitleven in een pit. Sla nietsvermoedende bijstaanders op hun snuffert met deze energieke punk, maar niet op een kwaaie manier. De muziek heeft een positieve ondertoon in de trant van skatepunk.

De band start het album met lekker samen refreintjes blèren op Boom Shakalaka, dat inslaat als een vliegtuig in het WTC. Tekstueel is het niet erg verheffend, maar roep gerust mee met het vrolijke ‘Boom shakalaka, that’s the welcome bitch ass motherfucker’. Alle censurerende Amerikanen mogen even hun tere oortjes dichtdoen. Het samenspel tussen de vocalen, en de cymbaalrijke drums met de overdrive ineens vol opengedraaid in het refrein, zorgt voor een dikke hit. De bassist neemt de hoofdrol in, waar hij niet alleen ritmisch de boel opzweept maar tevens een melodische duit in het zakje doet.

De mastering van deze plaat is echt top gedaan. Het zorgt ervoor dat de band echt knalt. De manier waarop Mad Beef tegendraads ritmisch start, en vervolgens losbarst, is daar een mooi voorbeeld van. De vocalist werpt zijn puberale middelvingerteksten aan de mensheid voor. Lekker toch? Dikke blastbeats knallen ineens door het muzikale verhaal. Wat. De. Fuck. Het outro bestaat uit een korte en krachtige breakdown. Nerdz is minder extreem, maar behoudt de creativiteit en gerapte teksten over niet meer dan een paar roffels en losse noten. Het tempo blijft hoog en de energie neemt ook hier niet af. Het einde voorziet nog in een plottwist. Het wordt nu wat meer middelmaat wat er volgt, maar Combos sluit af met Steelo: een uptempo knaller. De bassist weet de show te stelen met zijn loepzuivere picks. Waar het precies over gaat weet ik niet, maar ik kan ‘sucking dick’ ontwaren. Niet mijn persoonlijke hobby, maar ga uw gang als u zich aangesproken voelt.

Een bindend advies om deze plaat niet te kopen. Ik kan niet instaan voor de nekpijn van het headbangen, de onschuldige slachtoffers door rondvliegende vuisten, kopstoten, en de algehele ravage vanwege dit knakenharde punk/noiserockalbum. Springen, nondeju! Luistertips: Boom Shakalaka, Meme Supreme, Mad Beef en Steelo

Score:

80/100

Label:

Loyal Blood Records, 2020

Tracklisting:

 1. Boom Shakalaka
 2. Meme Supreme
 3. Mad Beef
 4. Nerdz
 5. Make Money Take Money
 6. All About The Wex
 7. Bro In Pain
 8. Steelo

Line-up:

 • Axel Møller Olsen – Vocals
 • Thomas Antonsen -Gitaar
 • Andreas Kjøl Berg – Drums
 • Terje Bjørndahl – Gitaar
 • Jørgen Wassvik – Basgitaar

Links: