Codex Mortis – Tales Of Woe

Codex Mortis werd in 2021 nog bestempeld als een prima band door collega Remco en dit naar aanleiding van de debuutplaat What Befalls Of Tainted Souls. Deze band bestaande uit leden uit de brede rangen van de Nederlandse extreme metalscene bleek nog zoekende naar hun eigen stijl, hun eigen tronie. Hopelijk hebben de heren dat facies gevonden op de opvolger die de titel Tales Of Woe meekreeg en nu niet meer via Vidar Records maar via het Zweedse Black Lion Records uitkomt. Hopelijk komt het goed voor dit kwintet.

Nu, wanneer je een mix speelt van death en black metal en daar dan ook nog eens wat melodie aan toevoegt, is het niet altijd evident om je in het juiste hokje te passen. Wanneer er dan nog gewerkt wordt met eerder typische Scandinavische gitaarafstellingen of opzwepende drumpartijen, dan is het moeilijk kiezen. In ieder geval merkte ik toch al wel een eigen snoetje op op de vorige plaat. Het moet dus niet moeilijk geweest zijn voor Codex Mortis om even in de spiegel te kijken en hun eigen ik verder te definiëren. Iets wat ze dus deden met dit album als resultaat.

Wat opvalt op deze nieuwste is het iets vollere, zwangere, drachtige geluid. De drums zijn nog altijd wel iets te koud en te militaristisch opgenomen maar het valt nu toch wat beter in het geheel. Tevens een pluim voor vocalist Willems, want naast goed verstaanbare keelraspen blijkt hij ook nog eens in staat te zijn diepe putgrunts te produceren. Iets waarvan je al meteen tijdens de sterke opener Forsaken, mag proeven. Willems beschikt over een goed stel longen want aan zijn uithoudingsvermogen ligt het echt niet. Luister maar eens naar de vele lange uithalen. Ik kreeg in het begin wat de indruk dat de bas van de heer Westerveld wat verloren bleek geraakt, doch dat is toch niet helemaal waar. Je hoort hem lekker kletteren onder de gitaarpartijen op Capricious Disembodied Villain.

Muzikaal vakmanschap voor elk instrument dat wordt bespeeld. Dat geldt niet alleen voor de keeltouwtjes van de heer Willems of de snaren van de bas van de heer Westerveld. Dat mag ook gezegd worden van het gitaarwerk van de heer Van Dune. Hij bezit de kwaliteit om sleurende, slepende riffpartijen te laten afwisselen met messcherpe en puntige solo’s. Vergeet niet naar het dynamische drumspel te luisteren van de heer Van der Plicht. Niks nieuws, wisten we al natuurlijk. Wat doet een pianopartij op deze plaat? Tracht het de golven te sturen of te kalmeren? Of het geheel wat op te pompen en een storm te induceren. Je mag zelf kiezen welke van deze antwoorden de juiste is tijdens het nummer Chosen.

Codex Mortis heeft met Tales Of Woe toch behoorlijk veel sprongen vooruit gemaakt. De bijtende, pitsende death metal omhuld met een blackmetalkorstje hapt lekker weg. De band klinkt erg volwassen en de kruiden in de korst zijn van eigen makelij en dat is toch eveneens een pluspunt.

Score:

85/100

Label:

Black Lion Records, 2024

Tracklisting:

 1. Forsaken
 2. Capricious Disembodied Villain
 3. Chosen
 4. Trenched
 5. Fire Screams And Death
 6. It Dies With Me

Line-up:

 • Dirk Willems – Zang
 • Arjan van Dune – Gitaar
 • Jos Schilder – Teksten
 • Mathieu Westerveld – Bas
 • Michiel van der Plicht – Drum

Links: