Cloak – The Burning Dawn

Uit het zuiden van de Verenigde Staten, Atlanta, komt Cloak met zijn tweede full length album. Van de eerste plaat heb ik hier en daar maar wat losse nummers gehoord. Het kon me toen niet helemaal bekoren. Zoals jullie natuurlijk weten, speelt Cloak een knisperige en knapperige mix van black- en death metal, rock and roll en wat sludge. Het lijkt wel een nieuwe chipssmaak als het ware. En ik moet zeggen: verdomd lekker dat smaakje. Normaal houd ik van het extremere en snellere werk, maar hier is al vanaf het begin een pakkende groove aanwezig en alzo intrigeert het me meteen. Je moet ook niet aan die ouwe wijven rock and roll denken, maar eerder aan die vettige, ik-pits-je-eens-goed-in-de-kont varianten.

Wat meteen opvalt is de scream – lekker goor en gortig- , de wat kletterende, soppige bas, de zompige drum en de stevige doch gelikte gitaarlijnen en -solo’s. Dan hoor je dat een eenvoudige viermansformatie rete-strakke en mega-efficiënte nummers kan neerpennen en in elkaar kan steken. Het hoeft ook niet altijd super ingewikkeld en gecompliceerd te zijn. De plaat opent nog wat voorzichtig, maar vanaf het derde nummer, A Voice In The Night, waarin een machtig gitaarpartijtje verwerkt zit, breekt hij open. En waar ik in het begin nog van mening was dat bovenstaande muziekstijlen maar moeilijk kunnen gecombineerd worden, blijkt dit voor de kerels van Cloak kinderspel. Dan weer heb je het gevoel dat je een sterke midtempo blackmetalplaat hebt opstaan (Into The Storm), of krijg je het idee dat je nonkel met een geile, groovende rock and roll LP je platenspeler komt inspireren (On Poisoned Ground). Je krijgt nu en dan ook een welgemikt piano-lijntje (Lifeless Silence) of een epische gitaarintro die wat Dissection-achtig aandoet (The Fire, The Faith, The Void).

Ja, niet twijfelen, aankopen dit schijfje. Al was het maar om je te verwonderen welke stijlen er gemixt kunnen worden. Dit is gewoon een lekkere hap voor tussendoor of als hoofdgerecht of beter nog, als vervanger voor een hele maaltijd.

Score:

85/100

Label:

Season Of Mist, 2019

Tracklisting:

 1. March Of The Adversary
 2. The Cleansing Fire
 3. A Voice In The Night
 4. Tempter’s Call
 5. Into The Storm
 6. Lifeless Silence
 7. The Fire, The Faith, The Void
 8. On Poisoned Ground
 9. Where The Horrors Thrive

Line-up:

 • Scott Taysom – Zang, gitaar
 • Max Brigham – Gitaar
 • Sean Bruneau – Drums
 • Billy Robinson – Basgitaar

Links: