Cirith Gorgor – Firestorm Apocalypse

Cirith Gorgor – Firestorm Apocalypse
Tomorrow shall know the blackest dawn
Ketzer Records, 2004

3 jaar na “Unveiling the Essence” en 2 jaar na de 7” EP met de originele titel “Through Woods of Darkness and Evil” komt Cirith Gorgor met een nieuw album: “Firestorm Apocalypse”. Bij een titel als deze zal ik niet de enige zijn die meteen aan een band als Destroyer666 en het bijbehorende geweld denkt. Op “Firestorm Apocalypse” blijft Cirith Gorgor zijn eigen geluid trouw en levert de band een goede beloning af voor de 3 jaren wachttijd.

De 8 nummers op deze cd duren totaal bijna een uur, met 3 nummers die de 10 minuten overschrijden. Met “The Gates of Hell” gaat Cirith Gorgor meteen geweldig op hoog tempo van start, met furieuze drums en een lekkere lead gitaar. Dit nummer telt een dikke 10 minuten, en wordt door herhaling van steeds dezelfde elementen op het einde zelfs iets te lang voor mijn luisterend oor: net teveel van het goede. “Degeneration of Mankind” begint met oorlogsgeluiden en een bijbehorend militair drumstukje, en blijkt net als het 3e nummer “Arcane Illusion” een typisch Cirith Gorgor nummer te zijn, vooral weer te horen aan de melodische lead gitaarriffs, al ligt het tempo van de nummers over het algemeen wat hoger dan voorheen. Na een intermezzo volgt “Fields of Eternal Glory” met een overheersend mid-tempo, waarna de cd verder knalt met de laatste 3 nummers. “Firestorm Apocalypse”, het laatste nummer, stond ook al op de eerder genoemde 7” EP, alleen dit nummer is opnieuw opgenomen en verlengd met een bijna 4 minuten durende outro.

Nu Astaroth Daemonum, die op “Unveiling the Essence” nog een belangrijke bijdrage aan de muziek leverde, er niet meer bij is, is Cirith Gorgor nog meer de nadruk gaan leggen op snelle riffs en drumwerk, wat mij betreft een verbetering. De cd blijft wel gevarieerd, en zal zeker nog vaker in mijn cd-speler terecht gaan komen. Een van de betere black metal releases van dit jaar!

Tracklist:

 1. The Gates of Hell
 2. Degeneration of Mankind
 3. Arcane Illusion
 4. Prelude to the Final Holocaust
 5. Fields of Eternal Glory
 6. Perished Nights
 7. Eternal Damnation
 8. Firestorm Apocalypse – The Coming of a Greater Era

Line-up:

 • Levithmong – Drums
 • Lord Mystic – Bass
 • Nimroth – Vocals
 • Marchosias – Guitar
 • Inferno – Guitar

Links: