Chimaira – The Dehumanizing Process DVD

Chimaira – The Dehumanizing Process DVD
Roadrunner Records, 2004

Sinds enige tijd is er een heuse New Wave of American Heavy Metal aan de gang. Bands als Killswitch Engage, Shadows Fall en dit Chimaira lopen in de voorhoede van deze ‘Hardcore meets In Flames’-stijl. Van Chimaira is er nu dus met ‘The Dehumanizing Process’ een heuse DVD verschenen.

Wat heeft dit pakket ons te bieden? Wel, de hoofdbrok wordt in beslag genomen door een soort ‘behind the scenes’ documentaire die het hele opnameproces van hun laatste plaat ‘The Imposibility of Reason’, inclusief de oefensessies, de lange uren in de studio en alle problemen die met een band gepaard gaan. Zo zien we onder andere de desillusie van de band als drummer Andols (en later ook drummer Richard) het voor bekeken houdt. Alles bij elkaar is deze documentaire goed voor anderhalf uur kijkplezier.

Verder staat op dit schijfje ook een kort concert opgenomen in Tilburg. Hoewel de beelden niet spectaculair zijn gemonteerd, is dit concert erg genietbaar. De spelvreugde spat van het podium af en als zanger Mark in het nummer ‘The Dehumanizing Process’ de zaal als een soort moderne Mozes in twee weet te splitten (waarna een brute pit volgt), weet je dat het goed zit met deze band.

De rest van het extra’s-gedeelte bestaat uit de vier video’s die de band heeft gemaakt in zijn (relatief) korte geschiedenis, te weten ‘Sp Lit’, ‘Down Again’, ‘Power Trip’ en ‘Pure Hatred’. Verder ook nog wat liner-notes bij de ‘This Present Darkness’-EP die inmiddels is uitverkocht (eigen beheer, 10000 stuks) en als bonus bij deze DVD werd gevoegd.

Alles bij elkaar genomen is dit een leuke DVD voor de Chimaira-fan en in principe is de documentaire dermate interessant, dat ook andere NWOAHM-liefhebbers dit schijfje mogen aanschaffen.

Chimaira DVD
Tracklist Live-optreden:

 1. Power Trip
 2. Cleansation
 3. Severed
 4. Eyes Of A Criminal
 5. Down Again
 6. The Dehumanizing Process
 7. Pure Hatred

Video-clips:

 1. Sp Lit
 2. Down Again
 3. Pure Hatred
 4. Power Trip

Tracklist ‘This Present Darkness EP’:

 1. This Present Darkness
 2. Painting The White To Grey
 3. Divination
 4. Sphere
 5. Lend A Hand
 6. Empty
 7. Silence
 8. Gag
 9. Refuse To See

Line-up:

 • Mark Hunter – vocals
 • Matt Devries – guitar
 • Rob Arnold – guitar
 • Jim LaMarca – bassguitar
 • Chris Spicuzza – electronics
 • Kevin Talley – drums

Links: