Child – Meditations In Filth

Het Zweedse Child werd in 2015 opgericht. Het duurde vervolgens nog drie jaar voordat de line-up compleet was en vervolgens nog vier jaar voordat de debuut cd werd opgenomen. Ondertussen werd al wel enkele keren opgetreden in het thuisland. Meditations In Filth wordt aangeprezen als ‘The Black Album of grind’. Een nogal gewaagde omschrijving… Maar ook een die de nieuwsgierigheid wekt. Klinkt de basgitaar net zo zwaar als op dat album, zijn de nummers commercieel of wordt er een koerswijziging mee bedoeld?

Ook na meerdere luisterbeurten puzzelt het nog steeds. Feit is dat Child op dit debuut prima grind produceert. Met een speeltijd die per nummer varieert van tien seconden tot ruim twee minuten houdt de band de vaart er lekker in. Over alle instrumenten is een dikke laag distortion gelegd. Verwacht dus geen clean en zwaar basgeluid, eerder ragt dit instrument zompig met de gitaren mee. Doordat de drums vrij vooraan in de mix staan, wordt het algehele gitaargeluid in de snelle stukken (en daar staan er behoorlijk wat van op Meditations In Filth) wat naar de achtergrond gedrukt.

Gelukkig blijven de vocalen wel lekker smerig hoorbaar. Al is dat laatste natuurlijk een relatief begrip als het om grindcore gaat. Het zal vast wel over linkse veganisten en wereldverbetering (met de nadruk op tering) gaan, verstaanbaar is het hese gekrijs niet en liefhebbers weten dat dit Child bonuspunten op gaat leveren. Voor een debuut klinkt dit best goed en zit het allemaal lekker in elkaar. Bij vlagen is het zelfs origineel te noemen omdat Child er eens een tremoloriffje ingooit in Billion Years Of Darkness, of een solootje in Manic Vortex.

Van de week werd me door een collega voor de voeten gegooid dat zijn cirkelzaag beter klinkt dan de muziek waar ik naar luister. Hij krijgt zowaar gelijk en dat mag Child natuurlijk als compliment opvatten! Dit is een band om in de gaten te houden als je het mij vraagt.

Score:

78/100

Label:

Eat Heavy Records, 2023

Tracklisting:

 1. Hate Well Spent
 2. Manic Vortex
 3. Splendor Solis
 4. Billion Years Of Darkness
 5. Burn As One
 6. Prima Materia
 7. Careless Blood
 8. Crawling Chaos
 9. Anima Mundi
 10. The God Furnace
 11. Accept The Suffering
 12. The Stone Which Burns
 13. Abattoir Of Minds
 14. Nigredo
 15. Sweating Gold
 16. She Came Fom The Marsh
 17. Vitriol

Line-up:

 • Onbekend

Links: