Chemical Breath – Fatal Exposure

Op het moment van schrijven, eind november, net voor 5 december, denk ik net zoals alle andere brave zware metalen liefhebbers aan de dingen die ons hopelijk binnenkort  geschonken worden door de slechtonheiligman: Sinterklaas! En één van die geschenken zou zomaar de nieuwe heruitgave van het debuutalbum Fatal Exposure van de Belgische deathmetalband Chemical Breath kunnen zijn. Waarom? Gewoon omdat het kan! Want achtentwintig jaar na het uitkomen van dit album is deze nu voor het eerst verkrijgbaar op vinyl. En dat moet toch het hart van elke bakelietliefhebber/purist (streep vooral door wat niet van toepassing is) sneller laten kloppen.

Sint Nicolaas (niet te verwarren met Sint-Niklaas, de stad in België waar Chemical Breath niet vandaan komt en dus verder helemaal niets met dit verhaal te maken heeft…) heeft mij gevraagd om deze plaat vast eens te beluisteren en er een verslagje van te schrijven om er zo achter te komen wat hij mensen in de van-afwachtingsspanning-afkomstige- angstzweetlucht dampende schoenen schuift. 

Deze muziek roept natuurlijk onvermijdelijk de associatie op met Sinterklaasliedjes (alle chocoladeletters nog aan toe, ik moet misschien maar geen pepernotenlikeur meer in mijn bakkie ochtendkoffie doen). Maar in plaats van zacht roffelende paardenhoefjes op het dak kletteren ons hier de bassdrums om de oren! En de wind die waait door de bomen… wordt compleet overstemd door een paar scheurende gitaren. Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe? Zanger Alain buldert ons gruwelijk tegemoet, zo erg dat, mocht op datzelfde moment de beschermheilige van kinderen, reizigers, koop- en zeelieden over zijn dak sluipen, hij vast en zeker van schrik met knecht, knol en zak van het dak dondert! 

Het mag dus duidelijk zijn dat de muziek van Chemical Breath niet geschikt is voor tere kinderhartjes. Maar voor mensen die heel enthousiast worden van death en thrash metal van de oude school is deze plaat een mooie aanvulling op de verzameling. Mijn recensie over de heruitgave van het oude demowerk van deze band, Beyond Reality / Brutal Violation, is een ode geworden aan de verschillen tussen oude en nieuwe technieken en de gewenning en verwenning daarvan in de huidige tijd. Een heel verhaal om aan te geven dat de geluidskwaliteit van die opnames niet al te best was. Maar daar waren het tenslotte ook demo’s voor. Fatal Exposure is dat zeker niet! Deze heeft een heerlijk rauw en agressief geluid, alsof je met een roe over je billen wordt gegeseld. Tussen de onheilspellende geluiden waarmee The Advantage Of Disblief begint en Mutilation mee eindigt, worden we getrakteerd op venijnige gitaarpartijen die harder door je hersenen zagen dan een compleet vals koortje van Sinterklaasverheerlijkende koters die voor de open haard staan te krijsen. En de drums prikken harder dan pepernoten die uit volle macht in je gezicht worden gesmeten. Ondersteund door een denderende bas die ideaal is om alle sneeuw van het dak te laten trillen zodat de Sint toch vooral een goed begaanbaar pad heeft naar de schoorsteen om alle cadeau’s in te storten.

Zoals ik al zei heeft zanger Alain Chernouh een goeie bulderstem die perfect aansluit bij de muziek. Hij doet me een beetje denken aan de stem van Chuck Schuldiner ten tijde van Leprosy, alleen een tikkie lager nog misschien. Scream Bloody Gore en Leprosy zijn ook welke goed vergelijkbare albums met Fatal Exposure. Tel daarbij op Pestilence en Sadus die ik in de demorecensie al noemde en dan heb je denk ik wel een goed beeld wat je van deze plaat kan verwachten. 

Het meest jammere van heruitgaven is dat je veelal wordt blij gemaakt met een dooie mus. Ook in dit geval is onze gevederde vriend al een hele tijd geleden overleden. Alles wat ik van Chemical Breath beschreven heb stamt uit de begin jaren negentig. Dus mijn excuses als ik je door mijn verhalen zo enthousiast heb gemaakt als een kind van 8 dat stijf staat van de pepernoten en schuimpjessuiker. Maar… zoals de maan schijnt door de bomen en er na een gure winter eindelijk een vruchtbare lente komt, zo heb ik op de Facebookpagina van de band gezien dat men weer bezig is met nieuw werk! En wie weet komen er met nieuw werk ook nieuwe optredens! Waarbij dan ook deze legendarische klassiekers voorbijkomen! Vol verwachting klopt ons hart… 

Label:

Doc-Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Advantage Of Disbelieve
 2. Arachnid
 3. Chamber Of Lost
 4. Deny Fear
 5. Erased From Existence
 6. Several Hours To Judgement
 7. Lost Tribes
 8. Hideous Perspectives
 9. Mutilation

Line-up:

 • Alain Chernouh – Zang, Gitaar
 • René Rokx – Gitaar
 • Jurgen Maes – Bas
 • Andy Misotten – Drums

Links: