Charcoalcity – Antibionics

Tweede album van het Belgische Charcoalcity, dat sinds 2012 industriële metal verzoent met darkwave en gothic. Het debuutalbum Greyscale viel collega Kris te beurt in 2017. Ik zag ze zelf live aan het werk toen er nog optredens plaatsvonden op het Herbakkersfestival in Eeklo, 2018. Het drietal dat je kunt zien op de foto’s van dat festival via de link is uitgegroeid tot een viertal en komt nu met een tweede album, Antibionics.

De wereld wordt naar de kloten gebracht, dat wisten we al. Wat we niet wisten is dat het best goed klinkt als er over gezongen wordt door een Belgische band die invloeden van Sisters Of Mercy, Killing Joke, Gothminister, Lord of the Lost en soortgelijke creaties aanwendt. Het hoeft helemaal niet headbangbaar te zijn, een dansbare zwier geven aan de onvermijdelijkheid van onze ondergang zorgt er ook voor dat je muziek meer dan één luisterbeurt de kans geeft om in te werken op je lichaam. Brutaal, agressief of snel is het allemaal niet naar metalstandaarden, al klinkt een nummer als Democracy best wel pittig. Dat het allemaal niet stoerder klinkt heeft alles te maken met het feit dat de boodschap die de band wil brengen heel veel plaats en volume krijgt in de superheldere, ietwat steriele/industriële, mix (vooral qua drums). Hier en daar krijg je ook wat rock-‘n-roll gitaargrooves mee die samen met de dubbele organische zanglijnen leven pompen in dit Bionische gebeuren.

Mijn luistertip voor dit Antibionics is Postmortal Sex, een grimmig en geil nummer dat me doet denken aan Deadcell. Het is een nummer dat lekker voort dendert op een dubbele basachtig ritme. Benieuwd of deze heren dit nummer ook live zullen brengen. Wat ze zeker live zullen brengen is het nummer Pump Up The Jam (booty pit), een van de meest succesvolle Belgische hithousenummers ooit (zo niet het meest succesvolle). Get your booty in the pit now! We nemen het mee, niet voor de eeuwigheid, wel voor onze metalcoverplaylist!

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

 1. Antibionics
 2. Black Rain
 3. Blood and Water
 4. Fear
 5. Mechanical Spine
 6. New Species
 7. Not Afraid
 8. Postmortal Sex
 9. Pump Up The Jam (booty pit)
 10. The End of Time
 11. Virus

Line-up:

 • Peter
 • Timo
 • Anthony
 • Dirk

Link: