Chapter V:F10 – Pathogenesis

Ashen Dominion, dat is een Oekraïens label dat reeds releases uitbracht van KZOHH en Khors. Ik had dan ook weinig aanleiding om te denken dat dit Chapter V:F10 ambient/industrial black metal van de extreme soort zou betreffen. Tegenwoordig lust ik steeds meer Russische en Oekraïense indusblack, dankzij betere producties (en muzikanten). Pathogenesis is deel twee voor het duo genaamd Chapter V:F10.


Even de deur pakken en ze door het huis gooien. Wat een album! Ja, bijster origineel is het niet, maar doeltreffend? 100% Deze blend van Darkspace/Battle Dagorath-furie, Bezmir/Borgne-sfeer en Carpe Tenebrum/Limbonic Art-gitaarheerlijkheid rijkt namelijk lichtjaren ver. De computerdrums laten je geen moment met rust. Een blastbang pur sang met chronische tremelotintelingen die resoneren vanuit de verre jaren negentig. De frêle pianostukken tussendoor contrasteren keihard, kwestie van de extremiteit nog meer in de verf te zetten. Bijna drie kwartier lang deze nucleaire stortvloed aan blackmetalelementen trotseren is gewoonweg heerlijk, zelfs de iets aflopende neerslag naar het einde toe had niet gehoeven.

Niet origineel, niet gevarieerd, niet zachtzinnig, maar zeer indrukwekkend, zeker de eerste drie echte nummers (zonder de samples). Mentale – industriële – wanorde op zijn zwartst. Dit is een bommetje. En oja, het nummer Helvetestoner is een cover van Armagedda. Voor wie het liever wat “atmosferischer” heeft, raad ik trouwens Raventale – Planetarium aan, eerder voorgesteld door collega Marko. Dit is de tweede band van de helft van dit duo.

Score:

88/100

Label:

Ashen Dominion, 2018

Tracklisting:

  • 1. Gemini – Behind Two Black Moons
  • 2. Bringer of Celestial Anomalies
  • 3. At the Halls of the Pleiades
  • 4. New World Planetarium

Line-up:

  • Astaroth Merc – Instrumenten
  • Howler – Keel

Links: